20 Ocak 2010 Çarşamba

Hatay'da Yaban Domuzları için Sürek Avı Başlatıldı..

Hatay'ın Yayladağı İlçesine Bağlı Aşağıpulluyazı ve Kızılçat Köylerinde Tarım Alanlarında Zarara Yol Açan Domuzlara Karşı Sürek Avı Düzenlendi.
ilçeye bağlı Aşağıpulluyazı ve Kızılçat köylerinde tarım alanlarında zarara yol açan domuzlara karşı sürek avı düzenlendi.
Yaklaşık 375 hektar alanda 25 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen sürek avında sağlık görevlileri ve itfaiye ekipleri hazır bulundu.
İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ocak ayı içerisinde 2 defa gerçekleştirilen sürek avında 31 adet domuz avlandı. (cihan)


Türkiye Suriye Arasında Tek Gümrük Uygulaması Hayata Geçiriliyor (Özel)
Suriye'de Temaslarda Bulunan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile Türkiye Arasında Ortak Gümrük Uygulamasının Kısa Zamanda Hayata Geçirileceğini Söyledi. Bakan Yazıcı Yapılacak Uygulamada Mükellef Tüccarın Çıkış Gümrüğünde Beyanda Bulunduktan Sonra Giriş Gümrüğünde Ayrıca Bir Beyanının Olmayacağını Bildirdi.

Suriye'de temaslarda bulunan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile Türkiye arasında ortak gümrük uygulamasının kısa zamanda hayata geçirileceğini söyledi. Bakan Yazıcı yapılacak uygulamada mükellef tüccarın çıkış gümrüğünde beyanda bulunduktan sonra giriş gümrüğünde ayrıca bir beyanının olmayacağını bildirdi.

Suriye'de iki gündür temaslarda bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye Başbakanı Naji Otri tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede Türkiye ile Suriye arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesi konuları değerlendirildi.
Devlet Bakanı Yazıcı Suriye Başbakanı Muhammed Naji Otri ile görüşmesinin ardından, Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ile beraber özel açıklamalarda bulundu. Bakan Yazıcı, iki gündür gümrük yetkilileri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Suriye'de bulunduğunu belirterek, ziyaretinin asıl amacının Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 23 Aralık'ta Suriye ziyaretinde iki ülke arasında imzalanan 51 anlaşmadan biri olan "Müşterek Gümrük Kapılarının Yapımı ve Kullanımı Anlaşması"na ilişkin çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.
"15 GÜN İÇİNDE TEKNİK EKİP ÇALIŞMASI YAPILACAK"
Bakan Yazıcı, anlaşma çerçevesinde hazırladıkları taslak anlaşma konusunda muhatap olan Suriye Maliye Bakanı ile dün bir görüşme yaptıklarını aktararak, "Hudut kapılarımızı enine boyuna tartıştık. Neler yapabileceğimizin üzerinde durduk. Müşterek kapı yapımı durumunda ve müşterek gümrük kapısı oluşturma konusunda mutabakatımız var. Doğudan mı başlayacağız batıdan mı başlayacağız bunu en kısa zamanda değerlendireceğiz. Ve Sanırım 15 gün içerisinde teknik ekip çalışması yaparak karşılıklı bir görüşme gerçekleştireceğiz. Daha sonra iki bakan uygun bir yerde bir araya gelerek anlaşma imzalayacağız." şeklinde konuştu.
Ortak gümrük kapısı oluşturulacak ilk gümrük kapısı konusunda bir netlik olmadığını ifade eden Bakan Yazıcı, "
Nusaybin, Öncü Pınar veya Yayladağı Sınır Kapıları konuları daha belli değil. Daha çok Nusaybin üzerinde duruluyor. Çok net değil. Bende bu konuda bakanlığımızla bir görüşme yapacağım. Öncelikle bu kapıları müşterek gümrük kapıları olarak modernize edeceğiz. Dolayısıyla bu modernize bittikten sonra tek gümrük kapısı iki idare görev yapacak." şeklinde müjdeyi verdi.
GÜMRÜKLERDE TEK BEYAN YETECEK
Türkiye'den Suriye'ye
yapılacak girişlerde sadece çıkış beyanı yapılacağını kaydeden Yazıcı, "Buradaki amaç şu; mükellef tüccar, çıkış gümrüğünde beyanda bulunacak. Giriş gümrüğünde ayrıca bir beyan olmayacak. Çıkış gümrüğündeki beyanı otomatikman diğer tarafa aktarılacak. Ve o bilgiler çerçevesinde giriş gümrüğü kontrolünü yapacak. Bu şekilde bir ivme kazandıracağız." şeklinde yapılacak uygulamanın içeriği hakkında bilgi verdi.
Dünyada değişik ülkelerde müşterek uygulamanın olduğunu ifade eden Yazıcı, "Müşterek gümrük uygulaması dünyada var. İsviçre, Fransa ve İtalya arasında var. İnşallah bunu gerçekleştirerek bir model olarak önemli bir aşamayı kaydetmiş olacağız." dedi.
GÜMRÜK MEMURLARI TAKVİYE EDİLECEK
Gümrüklerde vize uygulamasının kaldırılmasının ardından insan hareketliliğin büyük ölçüde arttığına işaret eden Yazıcı, bu sebeple Türkiye olarak gümrük memurlarını takviye etmek durumunda olduklarını ve bunu kısa zamanda gerçekleştireceklerini bildirdi.
Suriyeli Bakan Hüseyin, ortak gümrük oluşturma konusunda kısa zamanda teknik çalışmaların yapılacağını belirterek, "Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya vardık. Ayrıntılar ile ilgili detaylara girdik. Bu konuda uzman arkadaşlar çalışmalarına başlayacaklar. Bununla ilgili olarak Sayın Yazıcı, bir anlaşma taslağı sundu. Biz de bu taslağı inceleyerek kısa zamanda cevabımızı vereceğiz." dedi.
"Bu konu çok önemli. Çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek." diyen Hüseyin, projenin ilk olarak
Nusaybin ve Kamışlı sınır kapısında daha sonra bu tecrübeyi diğer kapılara da yaymayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Ortak gümrük kapısı uygulamasının vatandaşların, yatırımların ve malların intikali konusunda kolaylık sağlayacağını kaydeden Suriyeli Bakan Hüseyin, "Bu da Türkiye'den gidecek mal ve ürünlerin Suriye üzerinden Arap ülkelerine ve başka ülkelere nakillerini kolaylaştıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Yazıcı, Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Bedir, Maliye Bakanı Muhammed el Hüseyin ile görüşmelerinin ardından Başbakan Muhammed Naji Otri tarafından kabul edildi.
Bakan Yazıcı yaptığı görüşmelerin ardından bugün Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
(CİHAN)

HATAY'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ KARAYOLUNDA HASARA YOL AÇTI

Hatay'da şiddetli yağış nedeniyle bazı bölümlerinde hasar oluşan Yayladağı-Samandağ karayolu, bir süre trafiğe kapatıldı

Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, yaptığı açıklamada, bölgede 2 gündür zaman zaman şiddetli olmak üzere etkili olan yağışın, Yayladağı-Samandağ karayolu Ağrımaz mevkisindeki bölümünde yarılma ve çökmeye yol açtığını, olası tehlikeyi önlemek için yolu trafiğe kapattıklarını söyledi.
Polat, karayolları ekiplerinin dolgu çalışmalarına başladığını, yol güzergahında gerekli önlemlerin alındığını ve onarımın tamamlanmasının ardından yolun yeniden trafiğe açılacağını kaydetti.

12 Ocak 2010 Salı

3G ÇOK YAKINDA YAYLADADAĞ`INDA...

Görüntülü görüşme sistemi 3GYayladağı'na geliyor.3G'nin altyapı çalışmalarıAğzıkara yoluna ulaştı.



7 Ocak 2010 Perşembe

Vizesiz Geçişin Meyvelerini Topluyor

Türkiye ile Suriye Arasında Eylül Ayında Vize Uygulamasının Kaldırılması, Hatay'da Meyvelerini Vermeye Başladı.


Türkiye ile Suriye arasında eylül ayında vize uygulamasının kaldırılması, Hatay'da ilk etapta turizm alanında meyvelerini vermeye başladı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinde 2 gümrük kapısı bulunan Hatay'a eylül ve aralık arasındaki dönemde 100 binin üzerinde Suriyeli geldi. Hatay Turizm Derneği Başkanı Metin Kışlıoğlu, yaptığı açıklamada, vizesiz geçişin avantajlarının kentte hemen hissedildiğini, 4 ay gibi kısa sürede yabancı turist sayısının yüzde 50 oranında arttığını söyledi.
Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi ve doğal güzelliklerine rağmen turizmden hak ettiği payı alamayan Hatay'da kötü gidişin olumlu gelişmelerle sona ermeye başladığını ifade eden Kışlıoğlu, kentteki otellerin yüzde 90'a varan doluluk oranına ulaştığını kaydetti. Kentte 5 yıldızlı sadece 2 otel bulunduğunu, yatırımcıların gelişmelere paralel olarak gözlerini Hatay'a çevirdiğini belirten Kışlıoğlu, aynı kalitede 2 otel daha yapılmasıyla ilgili projelerin tamamlandığını, inşaat çalışmasına başlanmasını beklediklerini söyledi.
Hatay'da 35 otel bulunduğunu, 4 bin yatak kapasitesi olduğunu ifade eden Kışlıoğlu, şöyle konuştu:
“Kentimize vizesiz geçişle birlikte inanılmaz bir hareketlilik geldi. Vize uygulamasının kalktığı 4 aylık sürede otellerimizden lokantalarımıza ve alışveriş merkezlerimize kadar birçok yerde hemen her gün Suriyeli turistleri görür hale geldik. Tarihi ve turistik mekandan hava ulaşımına, günübirlik alışverişten deniz turizmine kadar Orta Doğu'nun ilgisini çekecek her potansiyele sahibiz. Burada yatırım yapan asla zararlı çıkmaz. Bunun için öncelikle 5 yıldızlı tesis sayısını artırmalıyız. Kentimizde 1r milyon turist hedefine ulaşabilmemiz için turizm yatırımlarına ağırlık vermemiz şart.”
Kentteki otel işletmecileri de vizesiz geçişle doluluk oranlarının arttığını, bunun daha da hareketlenmesini beklediklerini kaydetti.
TÜRKÇE BİLEN ELEMAN TERCİHİ
Titus Turizm Müdürü Mehmet Ali Barutçu da vizesiz geçişle birlikte Suriye ile Türkiye arasındaki turların sayısının arttığını söyledi.
Türk turistlerin Suriye'yi merak etmesinin yanı sıra alışveriş için tercih ettiğini ifade eden Barutçu, “Vizesiz geçişle birlikte iki ülke arasındaki giriş çıkışlar önemli oranda arttı. Suriyeli esnaf da vize uygulamasının kaldırılmasıyla artan Türk müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek için Türkçe bilen eleman çalıştırmaya başladı” dedi.
Suriyelilerin de Türkiye'yi deniz, güneş, kum, yayla ve kaplıcanın yanı sıra eğlence yerleri için tercih ettiğini belirten Barutçu, iki ülke arasında turizm alanında daha fazla gelişme yaşanmasının beklendiğini, bunun için yatırımlara hız verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi