30 Nisan 2011 Cumartesi

İNSAN YARDIM TÜRKİYE TEMSİLCİSİ BU KEZ YAYLADAĞI

KİM OLSA AYNINI YAPAR CÜMLESİNİ KULLANMAK DEĞİL AMACIMIZ TÜRKİYE ADINA BÖYLE Bİ GÖREVİ İSTER İSTEMEZ YAYLADAĞI OLARAK BÖYLE BİR GÖREVİ  ÜSTLENMİŞ OLMAMIZ TÜRKİYE`NİN DÜNYA GENELİNDE GÜZEL BİR ÖRNEĞİ OLDUK.




Suriyeliler Çadırlara Yerleştirilecek

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla, Hatay'ınYayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye giren Suriyelilerin Fehmi Dinçer Spor Salonu'ndaki bekleyişleri sürüyor.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla, Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye giren Suriyelilerin Fehmi Dinçer Spor Salonu'ndaki bekleyişleri sürüyor.

Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, yaptığı açıklamada, spor salonuna yerleştirilen Suriyelilerin nakledilmesi için Kızılay çadırlarının kurulmasıyla ilgili çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirtti.

Atıl durumdaki eski Tekel binasının bulunduğu araziye şu ana kadar 40'a yakın çadırın kurulduğunu bildiren Polat, "Çadırların kurulacağı alanda alt yapı çalışmaları tamamlandı. Toplamda yaklaşık 60 çadır kurmayı planlıyoruz. Çadırlar bittiğinde Suriyeliler çadırlara nakledilecek" bilgisini verdi.

Çalışmaları kısa sürede tamamlamaya çalıştıklarını belirten Polat, bitmemesi durumunda Suriyelilerin bu gece de spor salonunda kalacağını kaydetti.

Polat, Suriye'den 50 kişilik bir grubun daha sabah saatlerinde sınıra geldiğini bunların kendiliğinden geri döndüğünü bildirdi.

KIZILAYIN YARDIM PAKETLERİ HATAYA ULAŞTI

Hatay'ın Yayladağı sınırından güvenlikleri olmadığı gerekçesi içe sığınma talep eden Suriyeliler için Yayladağı'nda çadır kent kuruluyor.
Hatay'ın Yayladağı sınırından güvenlikleri olmadığı gerekçesi içe sığınma talep eden Suriyeliler içinYayladağı'nda çadır kent kuruluyor. Dün öğleden sonra Yayladağı'nın Güveççi Köyü'nün karşısındakiSuriye'nin Harabjoz Köyüne gelen 250 Suriyelinin sığınma talepleri Türkiye tarafından kabul edildi. 

Türk Kızılayı, Eski Tütün Mamülleri Tız ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketi Genel MüdürlüğüYayladağı Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü binasında çadır kent hazırlıklarını sürdürüyor

Sığınmacı Suriyeliler; Bizi Gönderirseniz Öldürürler (3)

Hatay'ın Yayladağı İlçesi ile Suriye sınırı arasındaki Sınır Karakolu yakınlarına komşu ülkeden yeni sığınmacı gelme ihtimaline karşın askerler iki çadır kurdu.
Sığınmacı SURİYELİLER; BİZİ GÖNDERİRSENİZ ÖLDÜRÜRLER (3)

SINIRA ASKERİ ÇADIR KURULDU

Hatay'ın Yayladağı İlçesi ile Suriye sınırı arasındaki Sınır Karakolu yakınlarına komşu ülkeden yeni sığınmacı gelme ihtimaline karşın askerler iki çadır kurdu. Hemen sınır kenarındaki yol kavşağına kurulan 2 askeri çadır, 1 panzerle koruma altına alınırken bölgeye gazeteciler ise yaklaştırılmadı.Suriye'den Türkiye'ye sığınma ihtimali olan vatandaşlara ilk adımda bu çadırda hizmet verileceği ileri sürüldü.

Öte yandan Yayladağı Spor Salonu'nda bekletilen sığınmacılar arasında bulunan 5 aylık hamile olan Hatice adlı genç kadın rahatsızlanınca ambulansla götürüldüğü Devlet Hastanesi'nde tedavi edildikten sonra tekrar spor salonuna getirildi. Soyadı açıklanmayan kadın ile bebeğinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. - Hatay / Yayladagi 

Fenalaşan Suriyeli Hamile Kadın Muayenesinin Ardında Taburcu Edildi

Suirye'deki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye sığınan 5 aylık hamile Hatice Necim, ambulansla Yayladağı Sağlık Ocağı'na kaldırıldı.
Suirye'deki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye sığınan 5 aylık hamile Hatice Necim, ambulansla YayladağıSağlık Ocağı'na kaldırıldı. Necim, kontrollerinin ardından tekrar dün geceden bari kaldıkları kapalı spor salonuna getirildi.

Dün akşam saatlerinde Hatay sınırına teyzesi Meryem Sadık ile birlikte gelerek Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan Hatice Necim kaldıkları kapalı sporsalonunda fenalaşınca ambulansla Yayladağı SağlıkOcağına kaldırıldı. Burada Sağlık Ocağı doktoru tarafından kontrol edilen 5 aylık hamile kadın Hatice Necim'in stresten dolayı bir sancılanma süreci yaşadığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Doktor muayenesinin ardından yaşadıkları süreci durgun gözlerle anlatan Hatice Necim "Suriye'de yaşanan karışıklıktan kaçmak için dün akşam saatlerinde teyzemle birlikte sınırı aşarak buraya geldik. Burada bize gösterilen ilgiden dolayı mutluyum. Bir an salondasancılanınca korktuk. Ama şuan iyiyim. " dedi.

Yeğeni ile birlikte tel örgüleri aşarak Türkiye'ye sığınan Meryem Sadık ise yaşlı gözlerleSuriye'de yaşananları "12 yaşında bir oğlum var. O da 5 aydır hapiste. Çok zor günler" sözleriyle özetledi.

Doktor kontrolünün ardından Hatice Necim ve Meryem Sadık tekrar Yayladağı Kapalıspor Salonuna götürüldü.

Hatayeksığınmacı Suriyeliler: Bizi Gönderirseniz Öldürürler

Dün öğleden sonra Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü ileSuriye'nin Lazkiye kentine bağlı Harabjoz Köyü arasında kalan sınıra gelen bir grup Suriyeli, Türkiye'den sığınma talebinde bulundu..
Kızılay ÇADIRKENT KURUYOR
Dün öğleden sonra Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü ile Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Harabjoz Köyü arasında kalan sınıra gelen bir grup Suriyeli, Türkiye'den sığınma talebinde bulundu. Sınırda görevli askerlerin geçişlerine izin vermediği grup, tel örgüler arkasında, Suriye topraklarında Türkiye'ye alınmayı bekledi. Türk bayrakları açan,Türkiye lehine slogan atıp, yardım isteyen ve can güvenliklerinin tehlikede olduğunu öne süren grubun, Ankara ile yapılan görüşmelerin ardından akşam saatlerinde geçişlerine izin verildi. Geniş güvenlik önlemi arasında, minibüslerle Yayladağı'na getirilen grup, ilçe merkezindeki Fehmi Dinçer Yayladağı Spor Salonu'na yerleştirildi. Bu kişilerin kimlik tespiti, sağlık kontrolü yapıldı. 146'sı erkek 44'ü kadın, 28'i kız 62 çocuk olmak üzere toplam 252 Suriyeli'ye, yer yatağı, battaniye, çarşaf, helva, peynir, su, çocuklar için de mamul ve çocuk bezi dağıtıldı. "Biz demokrasi istiyoruz", "Türkler gibi yaşamak istiyoruz" diyen Suriyeliler Türkiye'de kalmak istediklerini söyledi. Gelenler arasındaki 5 kadının da, aslen Hataylı oldukları, evlenerek, Suriye'ye gelin gittikleri öğrenildi. Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, spor salonundaki Suriyelileri ziyaret etti.

'HÜRRİYET İSTİYORUZ'
Geceyi spor salonunda geçiren Suriyeliler, bu sabah salonun pencerelerine çıkıp, Arapça bağırarak, "Ey Dera şehri canımız ve kanımız feda olsun. Biz Hürriyet istiyoruz. Demokrasi istiyoruz" dediler. Suriyelilerin, kendileriyle görüşen yetkililere de, "Çocuklarımızı okula gönderemez olduk. Can korkusundan geldik. Bizi sürekli dövüyor, işkence ediyor, baskı yapıyorlardı. Askerler, polisler üzerimize geliyorlardı. Komşu köylerde insanların öldürüldüğünü duyduk. Korkup kaçtık. Zarar görmemek için kaçıp, Türkiye'ye sığındık. BiziSuriye'ye teslim etmeyin" dedikleri belirtildi.
Eşi 33 yaşındaki Mehdi ve 3 çocuğuyla birlikte gelen 45 yaşlarındaki çiftçi İbrahim Hebo, akrabası olan, eşi ve 2 çocuğuyla birlikte gelen 50 yaşındaki Abdulselam Sedık da,Türkiye'den kendilerini göndermemelerini istedi. Lazkiye'deki çatışma ortamından kaçtıklarını bildiren Hebo ve Sedık, "Lazkiye'de canımız tehlikedeydi. Orada çiftçilik yapıyorduk. Olaylar başlayınca canımızı kurtarmak için kaçmaya karar verdik. Lazkiye'de onlarca kişiyi yakalayıp, götürüyorlar. Kimsenin hayatı güvende değil. Lazkiye'de baskı görünce çiftliğimizi, hayvanlarımızı, evlerimizi bırakıp önce köylere kaçtık. Her şeyimizi bıraktık. Harabjoz Köyü'ne kadar geldik. Orada da bizi barındırmadılar. Bunun üzerine sınırı geçip, Türkiye'ye sığınmaya karar verdik. Türkiye'de demokrasi olduğu için sığınmak istedik. Türkiye'nin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Suriye'de ortalık çok karışık. Dönmek istemiyoruz, dönersek bu kez bizi bırakmaz öldürürler" diye konuştular.
Gelenler arasında akrabaları bulunan Ahmet Tomak ise, Lazkiye ve Dera kentlerinde olayların arttığı yönünde bilgi aldıklarını belirterek, "Gelenlerin bazıları benim akrabam. Son günlerde üzerlerinde yoğun baskı yapılıyordu, zaten rahatsızlık vardı. Dün Cuma Namazı'ndan sonra yakınlarındaki bir köyde 4 kişinin öldürüldüğünü duymuşlar. Hemen yola çıkıp, kendileri de bir saldırıyla karşılaşma ihtimaline karşı kaçıp, geldiler. Normalde el muhaberata karşı bölge insanı zaten sürekli hazırdır. Bir şey olursa hızlıca harekete geçer. Sınırımıza gelmişler. 3 saat beklemişler, sonra da alınıp, Yayladağı'na getirilmişler" dedi.
KIZILAY'DAN ÇADIRKENT
Suriyelilerin, Yayladağı'nda kaç gün kalacakları konusu ise netlik kazanmadı. Bu konudaAnkara'da, Dışişleri Bakanlığı'nın toplantı yapacağı, komşu ülkeyle de görüşüleceği kaydedildi. Gelecek süreçte, Suriyelilerin kalmaları için Kızılay tarafından çadırkent oluşturulmaya başlandı. Bu amaçla, eski Tekel binasının büyük bahçesi bölge olarak seçildi. Bahçede, Kızılay'ın 60 çadır kuracağı kaydedildi.
Akdeniz Afet Yönetim Merkezi Bölge Müdürü Günay Savaşlı, Suriye'den gelenlere 3 çeşit yemek verdiklerini belirterek, "Bu sabah sıcak çorba verdik. Gerekirse 1000 kişiyi misafir edebilecek durumdayız. Buna göre tedbirimizi aldık" dedi.




Türk Kızılayı'ndan Hatay'daki Suriyelilere Yardım Eli

Türk Kızılayı'nın, ülkelerindeki olaylar nedeniyle sınırı geçerekHatay'a gelen Suriyelilere yardım amacıyla, bölgeye 10 bin kişilik mutfak ekipmanı, 2 seyyar mutfak, bin 75 çadır, 8 bin 500 battaniye, 464 yatak, 500 çocuk bezi ve 500 çocuk maması gönderdiği bildirildi.

Türk Kızılayı'nın, ülkelerindeki olaylar nedeniyle sınırı geçerek Hatay'a gelen Suriyelilere yardım amacıyla, bölgeye 10 bin kişilik mutfak ekipmanı, 2 seyyar mutfak, bin 75 çadır, 8 bin 500 battaniye, 464 yatak, 500 çocuk bezi ve 500 çocuk maması gönderdiği bildirildi.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de yaşanan olayları yakından takip eden Türk Kızılayı'nın, ülkenin güneyinde yaşanan olaylardan endişe duyan 250 kişilik bir grubun Hatayüzerinden Türkiye'ye geçiş yapması sonucu insani yardım faaliyetlerine başladığı belirtildi.

Açıklamada, dün akşam saatlerinde Hatay'ın Yayladağı ilçesi merkezine yakın Harabjoz ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan Suriye vatandaşlarının, ülkelerindeki olaylar ve baskılardan kurtulmak istedikleri iddiasıyla Güveççi Köyü yakınındaki tel örgüyü aşarakTürkiye sınırını geçtiği hatırlatıldı.

Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye giren 144 erkek, 45 kadın, 29 kız ve 32 erkek çocuğu olmak üzere 250 kişilik grubun ilk etapta Fehmi Dinçer SporSalonu'na yerleştirildiği anımsatılan açıklamada, geceyi spor salonunda geçiren Suriyevatandaşlarına bu sabah Türk Kızılayı ekipleri tarafından sabah kahvaltısı verildiği ifade edildi.

İnsani yardım operasyonu kapsamında HatayİskenderunSamandağReyhanlı Şube Başkanlıkları ile AdanaElazığMuşDüzce ve Marmara Bölge Afet Merkezleri'nin alarm durumuna geçirildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Suriye'den Türkiye'ye geçiş yapan ihtiyaç sahipleri ve olası insani ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla bölgeye acil olarak, 10 bin kişilik mutfak ekipmanı, 2 seyyar mutfak, bin 75 çadır, 8 bin 500 battaniye, 464 yatak, 500 çocuk bezi, 500 çocuk maması, 550 ekmek ve bin meyve suyu gönderildi.

Bölgeye gönderilen çadırların bir bölümüyle çadır kent oluşturularak ihtiyaç sahipleri bu çadırlara yerleştirilecek. Ayrıca bölgedeki ihtiyaç sahiplerine her gün üç öğün olmak üzere 300 kişilik yemek verilecek ve bu sayı ihtiyaç durumumda arttırılabilecek. Türk Kızılayı bölgedeki gelişmeleri yakından takip ederek insani yardım operasyonu çalışmalarına devam edecek. " 

Suriye'deki Olaylar

Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye geldikten sonra spor salonuna yerleştirilen Suriyelilerin, Türkiye'deki yakınları onları görebilmek için spor salonunun önünde toplandı.

Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye geldikten sonra spor salonunayerleştirilen Suriyelilerin, Türkiye'deki yakınları onları görebilmek için spor salonunun önünde toplandı.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla, Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak dün Türkiye'ye giren Suriyelilerin, Türkiye'deki yakınları onları görebilmek için ve Fehmi Dinçer Spor Salonu'na koştu. Suriyeli akrabalarını görmek isteyenler, salona girişlerine izin verilmemesi nedeniyle kapı önünde beklemeye başladılar.

Suriye'den Türkiye'ye gelenler arasında bulunan eşi Mustafa Döndeş'i görmek için Fehmi Dinçer Spor Salonuna gelen Şerife Döndeş ise, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin 5 yıl önce Suriye'ye işçi olarak gittiğini kaydetti.

Yurt dışına çıkış yasağı bulunan eşini 5 yıldan bu yana göremediğini ifade eden Döndeş, "Suriye'deki olayların ardından aklım hep eşimdeydi. Dün Suriye'den Türkiye'ye geçenler olduğunu, eşimin de onlar arasında bulunduğu haberini aldım. Onun yaşadığını bilmek beni çok mutlu etti. Bir umutla 5 yıldan bu yana bir kez bile görmediğim eşime doyasıya sarılabilmek hasret giderebilmek için spor salonuna koştum. Yakınlarımızla kucaklaşmak istiyoruz, bize izin versinler"" diye konuştu.

Türkiye'ye Sığınan Suriyelilerin Salondaki Bekleyişi Sürüyor

Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan genç, yaşlı, kadın ve erkek 252 Suriyelinin Yayladağı Fehmi Dinçer Kapalıspor Salonunda bekleyişi sürüyor.


Gittikçe ısınan Suriye'den gözyaşlarıyla evlerini geride bırakarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan genç, yaşlı, kadın ve erkek 252 Suriyelinin Yayladağı Fehmi Dinçer Kapalıspor Salonunda bekleyişi sürüyor.


Kızılay tarafından hazırlanan salonda kalan 252 Suriyelinin salondan dışarı çıkmalarına izin verilmiyor. Dün akşam saatlerinden itibaren salon içerisinde tutulan ve polis kontrolünün hiç eksik edilmediği salon içerisinde yapılan ilk sağlık taramasında 18 kişide soğuk algınlığına bağlı gribal enfeksiyon tespit edildiği ve tedavilerine başlanıldığı öğrenildi.


Salondan dışarı çıkamayan büyükler kendilerini oyalayacak bir şeyler bulurken çocukları teselli etmek ise babalarına düştü. Çocuklarını kucaklarına alan ebeveynler pencereden dışarıyı izlemesinde izin verdikleri çocuklarını oyalamaya çalışıyor.


Halen spor salonunda kalan 252 Suriyeli için eski Tekel binasında çadır kent kurma çalışmaları sürüyor. Akşam saatlerine kadar çadır kent ve yemekhane kurulumunun tamamlanarak salonda kalan Suriyeliler çadır kente taşınacak.


Kızılay yetkililerinden alınan son bilgiye göre Hatay'a Türk Kızılayı tarafından 200 çadır, bin battaniye ve 254 uyku tulumu gönderildi. Halen kurulma aşamasında olan çadır kentin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'ye sığınan Suriyelilere sabah, öğle ve akşam sıcak yemek dağıtımına çadır kentte başlanacak. Kızılay ayrıca çadır kente seyyar tuvalet ve banyo kurma işlemlerini sürdürüyor. Eski Tekel binasında ilk etapta 70 çadır kuruluyor.

27 Nisan 2011 Çarşamba

Değerli okurlarımız, sitemizin yayını teknik sorunlar nedeniyle son 2 aydır admin girişlerinde google bloglarına getirilen engelleneme yasağı nedeniyle hizmet veremiyorduk tekrar yayın hayatımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz Anlayışınız için teşekkür ediyor ve aksaklık nedeniyle özür diliyoruz.


ALİ TOKMAK YAYLADAĞLIYIZ YÖNETİMİ