30 Kasım 2011 Çarşamba

Defne yaprağı Türkiye’ye her 10 dakikada 60 Dolar kazandırıyor


Sağlıklı gıda üretiminde çağ atlayan dünya son yıllarda üretimde mikroorganizmaların önüne geçebilmek için çeşitli kararlar aldı.


Avrupa ülkeleri gıda ürünlerinde sentetik madde içerikli koruyucuların zararlı olduğunu tespit etti. Bu nedenle sentetik ürünlerin yerini doğal koruyucuların alması yolundaki çalışmaları izleyen üreticiler defneye yöneldi.
Bilim dünyası tarafından antiseptik özelliği nedeniyle doğal koruyucular arasında yerini alan defne yaprağının kilosu 2 Dolardan dünya piyasasında satılmaya başlandı. Osmanlı döneminden bu yana defnenin yetiştiği nadir bölgelerden biri olan Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki üreticiler bir dönem tütüne tercih ettikleri defneyi tekrar üretmeye başladı. Tütüne konulan kotanın ardından alternatif ürüne yönelen Yayladağı üreticisi için defne yaprağı önemli bir kazanç kapısı oldu. 

Yayladağı ilçesinde kurduğu küçük işletmesinde İngiltere, Japonya, Çin gibi dünya devlerine defne yaprağı satışı gerçekleştiren Mustafa Kına (65), işletmesinde her 10 dakikada bir hazır hale getirilen 30 kilo defne yaprağı ile Türkiye ekonomisine her 10 dakikada bir 60 Dolar kazandırdığını söyledi.

Yayladağı’nın defne yaprağı üretim miktarının yılda bin ton olduğunu aktaran Kına, “Şu anda Yayladağı’nın defne kapasitesi bin ton. İşçisi çalışıyor. Her ev hemen hemen bir para alıyor. Ben kuru olarak çalışıyorum ancak Yayladağı’ndan İzmir’e yaş yaprak satanlarda var. Biz elimizden geldiği kadar kurutuyoruz. Şu anda bu yaprak Dünya piyasasında 2 Dolar. Benim işletmemde 10 dakikada bir harar yani 30 kilo çıkıyor. 10 dakikada benim iş yeri Türkiye’ye 60 Dolar para kazandırıyor. Biz çalışırsak, ülkemiz çalışırsa, insanımız çalışırsa azda kafayı çalıştırırsak Dünya’da birinci oluruz” dedi.
Defne yaprağının geleceği belirleyeceğini söyleyen Kına, “Dallarıyla gelen defne yaprakları kadın işçilerimiz tarafından ayıklandıktan sonra kendi dallarıyla yaktığımız fırınlarda kurutup nemini aldıktan sonra dünya piyasasında aranan yeşil kurutulmuş defne yapraklarını Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, Çin ve Japonya’ya gönderiyoruz. 
Defne yaprağı antiseptik bir üründür. Gıda koruyucusudur. Gıda koruyucu gerektiren her yerde kullanılır. Ayrıca kozmetik sanayide ve temizlik ürünlerinde de kullanılır. Bunlar arasında en önemlisi koruyucu olarak gıda da kullanılması önemlidir çünkü geleceği o belirleyecek. Çünkü Avrupa sentetik koruyucuların insan sağlığına zararlı olduğunu tespit etti. Bunlar doğal koruyucudur. Doğal koruyucunun yeri artık defne yaprağıdır” dedi.
EV HANIMLARI YEMEKLERİNDE DEFNE YAPRAĞI KULLANMALI
65 yaşında olmasına karşın herhangi bir sağlık probleminin bulunmamasını defne yaprağını sofrasından eksik etmemesine bağlayan Kına ev hanımlarına yemeklerinden defne yaprağını eksik etmemelerini önerdi.
Pişen her yemeğin içine atılan bir yada iki adet defne yaprağının o yemeğe ulaşabilecek mikroorganizmaları yok edeceğini hatırlatan Kına “Her yemekte bir iki yaprak kullanılmalıdır. Defne yaprağının antiseptik ve parazit öldürücü özelliği var. Örneğin yemeğin içine koyduğunuz domates her hangi bir şekilde mikrop almışsa bu yemeğin içine attığımız defne yaprağı bu mikrobu öldürüyor. Öldürmese bile vücutta kaldığı sürece bunu etkisiz hale getiriyor. Artık ev hanımları da bunu farkında ve yemeklerine katıyorlar. Ben kendi evimde mutlaka yemeklerimde defne yaprağı kullanırım. 65 yaşında adamım ve kendimi bu şekilde zinde ve sağlıklı tutuyorum” şeklinde konuştu.
DEFNENİN FAYDALARI
Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılıyor ayrıca tıbbi etkileri de bulunuyor. Mikrop öldürücü, idrar söktürücü, terletici, spazm çözücü ve ağrı kesici etkilere sahip olduğu biliniyor. Ayrıca defne yapraklarıyla hazırlanan banyo, adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelebiliyor. 


Suriye'deki Olaylar Sınır Kapılarında Yoğunluğu Azalttı

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı konumundaki Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağıilçelerindeki tır geçişlerinin yanı sıra yolcu taşımacılığının yapıldığı kapılardaSuriye'deki olaylar nedeniyle giriş çıkışların yüzde 50 ile 60 oranında azaldığı bildirildi.

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı konumundaki Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerindeki tır geçişlerinin yanı sıra yolcu taşımacılığının yapıldığı kapılarda Suriye'deki olaylar nedeniyle giriş çıkışların yüzde 50 ile 60 oranında azaldığı bildirildi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa YılmazAa muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç karışıklığın Türkiye'den bu ülke üzerinden ÜrdünYemen gibi ülkelere taşımacılık yapan sektörleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan 45 bin tır çıkışının yapıldığını ifade eden Yılmaz, bu rakamınSuriye'deki iç karışıklığın ardından bu yılın 10 aylık bölümünde yüzde 60 azaldığını kaydetti.
Kentte Ortadoğu ülkelerine taşımacılık yapan yaklaşık 200 nakliye şirketinin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kentimizde 7 bin tır var. Bu araçların yüzde 60'a yakını SuriyeÜrdünYemen gibi ülkelere taşımacılık yapıyor.
Suriye'deki son gelişmeler üzerine ilimizdeki gerek nakliyeciler gerekse ihracatçımız büyük ölçüde etkilendi. Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yapan araç sayımız giderek azalıyor. Artık nakliyecilerimiz, Suriye üzerinden geçmeye korkar hale geldi. Bazı şoför arkadaşlarımızyollarda sıkıntılar yaşıyor. Can güvenliği olmadığı için nakliyeciler Suriye ve bu ülke üzerinden herhangi bir ülkeye gitmek istemiyor" diye konuştu.
-"Giriş-çıkış azaldı" -
Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı da, ilçelerindeki gümrük kapısında yolcu giriş çıkışlarının büyük oranda azaldığını söyledi.
Vizesiz geçişlerin ardından kapıda büyük bir hareketliliğin yaşandığını, iki ülke vatandaşlarının birkaç saatliğine de olsa giriş çıkış yapmaya başladığını vurgulayan Dağıstanlı, "Geçen yıl kasım ayında kapımızdan 15 bin 544 araç giriş çıkış yaptı. Bu yıl da Kasım ayında bugüne kadar 8 bin 852 araç giriş-çıkış yaptı. Yolcu giriş çıkışında da yüzde 50 oranında bir azalma var. Geçen yıl kasım ayında kapımızdan 64 bin kişi giriş çıkış yaparken bu yıl rakam 34 bine kadar düştü" dedi.
Gümrükteki bu sessizliğin ekonomik olarak ilçeye olumsuz yansıdığını belirten Dağıstanlı, Yayladağı'nın bir sınır kenti olduğunu, bu nedenle giriş-çıkışlardaki bu azalmanın ilçe esnafını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. - Türk vatandaşlarına uyarı -
Bu arada Yayladağı Gümrük Kapısı'nda vatandaşlara yönelik uyarı metninin asıldığı görüldü. Halep Başkonsolosluğu ve Şam Büyükelçiliği'nin irtibat bilgilerinin yer aldığı uyarı metninde, "Suriye'de son dönemlerde yaşanan gelişmelerin, ülkemizden Suriye'nin çeşitli merkezlerine ve Suriye üzerinden çeşitli ülkelere seyahat etmekte olan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini olumsuz etkilemeye başladığı müşahede edilmektedir. Bu çerçevede Suriye karayollarını kullanmak zorunda kalan vatandaşlarımızın, ülkedeki güvenlik koşulları düzelinceye kadar, risk altında oldukları bilinciyle hareket etmeleri, seyahatlerini gündüz saatlerinde konvoy oluşturarak yapmaları, mutlak zorunluluk yok ise meskun mahaller dışında duraklamamaları, olumsuz durumlarda ise Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile irtibata geçmeleri tavsiye olunur" ifadelerine yer ver
ildi. 

28 Kasım 2011 Pazartesi

Yayladağı'nda Öğrencilere Güvenli Gıda Eğitimi

Yayladağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından öğrencilere güvenli gıda ile ilgili eğitim verdi.

Yayladağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından öğrencilere güvenli gıda ile ilgili eğitim verdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yakup Karasoy, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, güvenli gıdakonusunda ilçe merkezi ile köylerdeki okulları gezdiklerini söyledi. 
Güvenli olamayan gıdaların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Karasoy, bununsonuçlarının zaman içerisinde ortaya çıktığını kaydetti. 

Herkesin güvenli gıda tüketimi konusunda gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurgulayan Karasoy, bu konuda ilçe ve bağlı köylerdeki okulları dolaşarak öğrencileri bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.


27 Kasım 2011 Pazar

40 Yıldan Bu Yana Dönüyor

Yayladağı ilçesinde gelişen teknolojiye rağmen, damak tadına düşkün olanların vazgeçemediği taş değirmen, 40 yıldan bu yana hizmet veriyor.

Yayladağı ilçesinde gelişen teknolojiye rağmen, damak tadına düşkün olanların vazgeçemediği taş değirmen, 40 yıldan bu yana hizmet veriyor.
İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kulaç köyünde Ali Dönmez tarafından işletilen taş değirmen, köylünün yanı sıra dışardan gelen müşterileriyle de zamana direniyor.
Ali Dönmez (34), Aa muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 1971 yılında köyü taş değirmeni getirdiğini ve o zamanlarda müşterilerin adeta kuyruğa girdiğini söyledi.
Zamanla teknolojinin ilerlemesiyle birlikte taş değirmene ilginin giderek azaldığını ifade eden Dönmez, ancak sayıları az olan ve damak tadına düşkün olanların vazgeçemediği taş değirmeni babasından sonra kendisinin çalıştırmaya başladığını kaydetti.
Taş değirmende öğütülen buğdayın kepeğinin daha az çıktığını ve bu sayede daha sağlıklı ekmeklerin yapıldığını vurgulayan Dönmez, "Birçok müşterimiz bu değirmenden elde edilen undan vazgeçemiyor. Ayda ortalama 15 ton arası bir buğdayı kilosu 10 kuruştan burada öğütüyoruz. 40 yıldan bu yana hizmetveren taş değirmen sayesinde üç çocuklu evimin geçimini sağlıyorum" diye konuştu

26 Kasım 2011 Cumartesi

ÇOK SAYGIDEĞER ABİMİZ BAHRİ ÇAKSUNA BİZİM İÇİN YAZDIĞI ŞİİRİNDEN DOLAYI SONSUZ TEŞEKKÜRLER EL VE DİL EMEĞİ HİÇ BİRŞEYLE ÖLÇÜLEMEZ ÇOK TEŞEKKÜRLER BAHRİ ABİ (ALİ TOKMAK)

(Tüm Hemşerilerime ANKARA`dan sevgi ve selamlar ) Bahri ÇAKSUN
Geçmişten günümüze başarımıza sürekli katkı sağlayan değerli abimiz hemşerimiz güzel şiirleriyle yazı ve resim gibi paylaşımlarıyla blogumuzu süsleyen Bahri ÇAKSUN abimiz yine bize bi jest yaptı yayladaglıyız diye şiir besteleyerek bizimle paylaştı bizde siz yayladağlı hemşerilerimize sunuyoruz kendisine hepinizin huzurunda teşekkür ederek paylaşımların devamını beklediğimizi hatırlatmak isterim...


   YAYLADAĞLIYIZ
Solumuşuz havasından suyundan
Yürümüşüz rampa iniş yolundan
Birde yersen o güzelim lokumdan
Biz yayladağlıyız dostlar biz yayladağlı
                                                                         Ali tokmak internette her yere
                                                                        Şirin yeri tanıtıyor herkese
                                                                        Hep beraber olur isek destekle
                                                                        Biz yayladağlıyız dostlar biz yayladağlı
Tabakalar dolu acı tütünle
Bir yanı ekşi diğer zeytinle
Dinle kardeşim hele bir dinle
Biz yayladağlıyız dostlar biz yayladağlı
                                                                      Başkanımız M.Kemal DAĞİSTANLI`la
                                                                      Uğraşıyor hizmet için köyüme
                                                                      Gelmez isem senin ile ölüme
                                                                      Biz yayladağlıyız dostlar biz yayladağlı
                                                                                                                 Kökümü sorarsan lobaslıyım ben
                                                                                                                 Feyiz aldım babam Mehmet Çaksun da
                                                                                                                 Hele bir çekersen temiz havadan
                                                                                                                 Biz yayladağlıyız dostlar biz YAYLADAĞLI
                                                                                                                    Bahri ÇAKSUN.




BAHRİ ÇAKSUN ABİMİZİN DEĞERLİ ABİSİ LOBAS İMAMINA SAYGILARIMIZLA YAYLADAĞLIYIZ  EKİBİ... ALİ TOKMAK

24 Kasım 2011 Perşembe

Görme Engelli Öğretmen Öğrencilere Işık Oluyor

Erdal Türkoğlu - Yayladağı ilçesinde, engelli öğretmen doğuştan iki gözü görmemesine rağmen öğrencilerine ışık oluyor. Erdal Türkoğlu - Yayladağı ilçesinde, engelli öğretmen doğuştan iki gözü görmemesine rağmen öğrencilerine ışık oluyor.
Yayladağı ilçesine bağlı Karaköse beldesi İlköğretim Okulunda yedi yıldan bu yana Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği yapan Artvinli Murat Temel, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan iki gözünün de yüzde 100 görmemesine karşın, hayat mücadelesinden hiç vazgeçmediğini ve hayalini kurduğu mesleği yapabilmek için büyük uğraş verdiğini söyledi.
Büyük çaba göstererek Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazanarak ailesi başta olmak üzere herkesi şaşkına çevirdiğini anlatan Temel, okulda derslerine günü gününe çalışarak 2004 yılında mezun olduğunu kaydetti.
İlk görev yerinin Hatay'ın Yayladağı ilçesi Karaköse beldesi olduğunu belirten Temel, "Artık hayalimdeki mesleği yapabilmek, öğrencilerime karanlık dünyamın aksine ışık olabilmek için Artvin'den Yayladağı'na taşındım. İlk okula geldiğim gün öğrenciler ve veliler başta olmak üzere herkesin 'bu nasıl öğretmenlik' yapacak tepkisiyle karşılaştım. Ancak gün geçtikçe öğrencilere verdiğim eğitim ve sorumluluk bilinci beni yadırgayanların düşüncelerini tersine çevirdi" diye konuştu.
Okula eşinin yardımıyla geldiğini ve burada da öğrencilerin kendisine yardımcı olduğunu belirten Temel, şöyle devam etti:
"Başkalarının yardımıyla okula geliyorum. Ancak bu durum nedeniyle asla kendimi kötü hissetmiyorum. Evde boş oturup halime üzülmek yerine geleceğin teminatı olan gençleri yetiştirmeyi seçtim. Ders sırasında öğrencilerimden yardım alıyorum. Her gün bir öğrencimi tahtaya yazı yazmada bana yardımcı olması için görevlendirerek onlara sorumluluk bilincini aşılıyorum. Sınav sırasında da öğrencilerime verdiğim eğitim ve öğretimle onların benim durumumdan faydalanmalarının önüne geçiyorum. Hiçbir öğrencim gözlerim görmemesine rağmen sınavlarda kopya çekmiyor. Bunu zorbalıkla değil, sevgiyle, saygıyla aşıladım. Bu duygu çok hoşuma gidiyor. En çok sevindiğim olay çocuklara oto kontrolü kazandırabildim. Ben onlar için en iyi örneğim. Öğrencilerime sürekli 'ben görmeden bir şeyler başarabildiysem, siz daha çok şey başarabilirsiniz' diyorum. Bu sayede hayattaki olumsuzluklara başa çıkmalarını öğretmiş oluyorum."
Teknolojik imkanlar sayesinde öğrencilerin sınav kağıtlarını titizlikle okuyabildiğini vurgulayan Temel, okuldaki 300 öğrencinin isimlerini ezbere bildiğini, artık onları ses tonlarından bile tanıyabildiğini kaydetti.

Hatay Birlik Vakfı'ndan Belediye Başkanı Dağıstanlı'ya Ziyaret

Hatay Birlik Vakfı yöneticileri Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı'yı makamında ziyaret etti.Hatay Birlik Vakfı yöneticileri Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı'yı makamında ziyaret etti. Vakıf Başkanı İhsan Aydeğer, vakıflarının geçtiğimiz ay Ankara'da kurulduğunu, amacının ise Hatay'ın kültür, turizm, eğitim ve ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Vakıflarının özellikle şehit çocukları ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin okutulması için çalışmalar yaptığını da ifade eden Aydeğer, kentin daha çok gelişmesi ve adının duyurulması için çalışmalar yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
Vakfın onur kurulu üyesi seçilen Belediye Başkanı Dağıstanlı da, güzel hizmetlere imza atacak vakfa her konuda desteğe hazır olduklarını belirtti.







22 Kasım 2011 Salı

Yayladağı'nda Doğaka Bilgilendirme Toplantısı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Yayladağı ilçesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi."Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı" ve "Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek programları" hakkındakatılımcılara bilgi verdi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Yayladağı ilçesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.
DOĞAKA Uzmanı Yunus Emre Özkan, Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen toplantıda,
"Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı" ve "Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek programları" hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Toplantı sonunda katılımcıların soruları cevaplanırken, toplantıya İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Yakup Karasoy ve Ziraat Odası Mehmet Ali Ballı katıldı

Yayladağı Belediyesi Çalışmaları

Yayladağı ilçesinde belediyeye ait hamam ve umumi tuvaletlerin yıkıldığı bildirildi.

Yayladağı ilçesinde belediyeye ait hamam ve umumi tuvaletlerin yıkıldığı bildirildi.
Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Hüseyin Dağıstanlı Caddesi'nde bulunan ve kullanılmayan hamam ile tuvaletlerin kötü bir görüntü oluşturduğunu söyledi.
Ekipler tarafından atıl durumdaki hamam ve tuvaletlerin yıkıldığını ifade eden Dağıstanlı, buraya duşa kabinlerin de yer alacağı yeni tuvaletlerin yapılacağını kaydetti. 

Yayladağı?nda Gıda Denetimleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Yayladağı İlçe Müdürü Yakup Karasoy, "Nalkın sağlığınlaoynayanlara izin vermeyeceğiz" dedi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Yayladağı İlçe Müdürü Yakup Karasoy, "Nalkın sağlığınla oynayanlara izin vermeyeceğiz" dedi.Karasoy, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, fırın, pastane, kasap, lokanta ve okul kantinlerini periyodik aralıklarla kontrol ettiklerini, uygunsuz davranan kurum ve kuruluşları uyardıklarını söyledi. Köy okullarında gıda denetimlerine başladıklarını ifade eden Karasoy, şöyle devam etti: 

"Müdürlüğümüzün teknik personelleri ve veteriner hekimler özelikle ilçe merkezinde denetimlerini artırdıkları gibi, taşımalı eğitim veren Şakşak ve Yenice Köy Çerçi Hacı Ali Alkan ilköğretim okullarında öğrencilere dağıtılan yemekler kontrol ettiler. Bu konuda kimseye taviz vermeyeceğiz"
Karasoy, taşımalı eğitim veren okullarda eğitici çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Köy okullara bizzat kendim giderek öğrencilere güvenli gıda hakkında bilgi veriyorum. Öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için taşımalı eğitim veren tüm köy okullarında gıda kontrolü yapılarak öğrencilere güvenligıda hakkında bilgi veriyoruz" dedi. 

Yayladağı?nda Karagöz-Hacivat Oyunu Sergilendi

Yayladağı ilçesindeki ilköğretim okullarında Karagöz-Hacivat Oyunları sergilendi.(YİBO) tiyatro salonunda sahnelenen Oyun, Kültür Bakanlığı Karagöz Oyuncusu Mehmet Melih Savcan tarafından sergilendi.

Yayladağı ilçesindeki ilköğretim okullarında Karagöz-Hacivat oyunları sergilendi.
Yayladağı Kaymakamlığı'nın katkılarıyla "Yatılı İlköğretim Bölge Okulu"
(YİBO) tiyatro salonunda sahnelenen oyunKültür Bakanlığı Karagöz oyuncusu Mehmet Melih Savcan tarafından sergilendi.
Üç seans halinde sergilenen oyuna ilçedeki tüm okulların katıldığını belirten Kaymakam Tolga Polat,Karagöz ve Hacivat'ın Türk gösteri sanatları arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Polat ayrıca, İlköğretim okulu öğrencilerinin gelişimi için çok önemli olan bu tür sosyal etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.
Gün boyunca süren oyunlara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aydın ve okul müdürleri ve öğretmenler de katıldı.