15 Eylül 2008 Pazartesi

SINIR ÖTESİ BAYRAMLAŞMALAR TİCARETE DÖNÜŞTÜ


Suriye Türkiye Arasında Yaşanan Sınır Ötesi Bayramlaşmalar Ticarete Dönüştü. Hasretin ve Yüz Yüze Bayramlaşmanın Yerini Ticaretin Alması Yetkileri Harekete Geçirdi.
Suriye Türkiye arasında yaşanan sınır ötesi bayramlaşmalar ticarete dönüştü. Hasretin ve yüz yüze bayramlaşmanın yerini ticaretin alması yetkileri harekete geçirdi.
Bu durumu fark eden valilikler, sınır illerinde yakınlarıyla 48 saatliğine yüz yüze bayramlaşmaya gidenlerin ve gelenlerin gümrük mevzuatına göre hediyeleşmelerini istedi. Bayramlaşma adı altından Suriye'ye gidenleri, aynı şekilde Suriye'den Türkiye gelenleri, fazladan eşya getirmemelerini isteyen valilikler aksi taktirde hediyelik eşya adı altında getirilen mallara el konulacağını duyurdu.

Yaklaşık 10 yıl önce 2 ülke arasında imzalanan protokole göre sınır illeri olan Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Mardin de yüz yüze bayramlaşanlar başlamıştı. İlk yıllarda az sayıda ilgi ile başlayan sınır ötesi bayramlaşmalara son yıllarda her ilde bir ilçe nüfusunu geçecek kadar insan müracaat ediyor.
Yalnızca Suriye ile sınır illi olan Hatay'da 35 bin kişi sınır ötesi bayramlaşmaya katılacak. Sınır ötesi bayramlaşmalara aşırı derece de ilginin sebebi ise insanların bayramlaşmadan çok ticarete gittiklerini akılara getirdi.
Her 2 ülkenin vatandaşları yüz yüze bayramlaşmalarda yaptıkları ziyaretlerin dönüşünde hediyelik eşya gibi gösterdikleri çay, şeker, halı, battaniye, çanak, tabak gibi ürünleri getirip ülkelerinde fahiş fiyata satması dikkat çekti.
Suriye'deki yakınlarıyla gittiği ilk yıllarda işin ticaretini hiç düşünmediğini söyleyen Hataylı Mehmet Duran, "Yılda 2 kez kurban ve ramazan bayramlarında Suriyeli akrabalarımızla yüz yüze 48 saat görüşüyoruz. İlk yıllarda hasret fazlaydı. Şimdi 10 yıldır devam eden yüz yüze bayramlaşmalar bu hasreti azalttı. Şimdilerde hem bayramlaşmaya gidiyoruz hem de bir şeyler alıp getirip satıyoruz. Aile bütçemize katkı sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
Bir başka Hataylı Salih Çelik ise maddi durumlarının iyi olduğu için bayramlaşmalarda ticareti düşünmediklerini ancak Suriye'deki akrabalarının sipariş verdiğini söyledi.
"Biz bayramlaşmaları ticarete dönüştürmesek de Suriye'deki akrabalarımız bizim üzerimizden ticarete dönüştürmüş oluyor" ifadesini kullanan Çelik, dar gelirli vatandaşlar için sınır ötesi bayramlaşmaların ekonomik katkı anlamında faydası olduğunu aktardı.
VALİLİKLER BAYRAMLAŞMAYA GİDENLERİ UYARDI
Bayramlaşmanın ticarete dönüşmesinin farkına varan yetkililer harekete geçti. Hatay'da sınır ötesi bayramlaşmanın ilk gün olacağını duyurduğu açıklamasında "Bayramlaşmada getirilecek hediyelik eşya miktarı, 2 ülkenin gümrük muafiyeti kanunları çerçevesinde olacaktır."dedi
Yalnızca Hatay'da 35 bin kişiyi sınır ötesi bayramlaşma heyecanından çok ticaret heyecanı sardı. 27 bin kişinin Cilvegözü Sınır Kapısı'nda sınır ötesi bayramlaşmaya katılacağı Hatay'da 8 bin kişi de Yayaladağı Sınır Kapısı'nda yüz yüze bayramlaşmak için geçiş yapacak.
Yayladağı Kaymakamı Hidayet Sarı ile Lazkiye Mıntıka Müdürü Albay Faysal El Davut, Ramazan Bayramı'nda alınacak önlemlerle ilgili Yayladağı Gümrük Kapısı'nda yaptığı toplantıda tüm hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.
Reyhanlı İlçe Emniyet Amiri Aydın Yıldız, "Herkes 48 saat bayramlaşma esasına uymalıdır. Uymayanlar hakkında 3 yıla kadar bayramlaşmaya gitmemeleri için sınırlama uygulanacak. Vatandaşlarımızın önceki yıllarda toplu taşıma aracı bekleyerek çektikleri sıkıntının yaşanmaması için özel araçlarla da gidilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Hiç yorum yok: