12 Aralık 2008 Cuma

SINIR ÖTESİ BAYRAMLAŞMADA HASRET VE ÖZLEMİN YERİNİ TİCARET ALDI

Hatay'ın Cilvegözü ve Yayladağı İlçesinden Bayramlaşma İçin 48 Saatliğine Suriye'ye Gidenlerin Dönüşte Gümrük Mevzuatına Uymayarak Getirdikleri Eşyalara El Konuldu.
Suriye ile Türkiye'nin Sınır Boyu İllerindeki Vatandaşlar Yüz Yüze Bayramlaşmayı Ticarete Dönüştürdü. Yaşları İlerlediği İçin Yürümekte Bile Zorluk Çeken Bazı İhtiyar Erkek ve Kadınların Sırtlarına Yüklediği 25 ile 50 Kiloluk Şeker Dolusu Çuvalları Taşıması Dikkat Çekti.
Suriye ile Türkiye'nin sınır boyu illerindeki vatandaşlar yüz yüze bayramlaşmayı ticarete dönüştürdü. Yaşları ilerlediği için yürümekte bile zorluk çeken bazı ihtiyar erkek ve kadınların sırtlarına yüklediği 25 ile 50 kiloluk şeker dolusu çuvalları taşıması dikkat çekti.
Hatay'ın Cilvegözü ve Yayladağı Gümrük Kapısı'nda sınır ötesi bayramlaşma için 48 saatliğine yatılı bayramlaşmaya gidenlerin Suriye dönüşü Gümrük mevzuatına uymayarak getirdikleri eşyalara el konuldu. Hatay Valiliği'nin, bayramlaşmaya gidenlerin 1 kilo çay, 5 kilo şekerden fazla getirilmemesi aksı taktirde bu eşyalara el konulacağı ve 198 YTL idari para cezası uygulanacağı duyurusu ve uyarısına rağmen vatandaşların çoğu bu yasağı deldi. Sınır ötesi bayramlaşmayı son yıllarda ticarete ve kaçakçılığa dönüştüren vatandaşlar geri dönüşlerde hediyeleşmenin ötesinde getirdikleri eşyaları taşırken oluşturdukları görüntüler bayramlaşmaya gölge düşürdü.

window.google_render_ad();
Gümrük mevzuatına aykırı davranarak çuvallar dolusu şeker ve çay getirdiği gerekçesiyle eşyalarına el konulan vatandaşların bazıları ağlayarak, malzemelerini geri almaya çalıştı. Kimi polisle tartıştı kimi ise Suriye'den dönerken getirdiği eşyalarını Gümrük Muhafaza Memurlarına vermemek için çuvallar dolusu şekerin üzerine yatıp direndi. Hülya Ç., isimli bir kadın ise kendini yerlere atarak elinden alınan eşyalarını geri istedi. Yaşlı, genç, çocuk ve kadınların Suriye dönüşü sırtlarında taşımakta bile zorlandıkları eşyalarını güvenlik güçlerine vermemek için direnmesi ise çare olmadı. Yaşları ilerlediği için yürümekte bile zorluk çeken bazı ihtiyar erkek ve kadınların sırtlarına yüklediği 25 ile 50 kiloluk şeker dolusu çuvalları taşıması dikkat çekti.
Sınır ötesi bayramlaşma dönüşü kapıda el arabalarıyla yük taşımaya gelenler arasında da tartışma yaşandı. Bunun üzerine Yayladağı Kaymakamlığı, Hatay İl Emniyet Müdürlüğü'nden polis desteği istemesi üzerine 47 kişilik çevik kuvvet polisi, gümrük sahasına takviye edildi. Ayrıca sahte idari mektupla Suriye'ye giriş yapmak isteyen 3 kişi polis ekiplerince gözaltına alındı. Sahte evrak düzenleyenler savcılığa sevk edildi. Türkiye'ye geçişler sırasında yakalanan eşyalara Kaymakam Hidayet Sarı gözetiminde tutanak tutuldu.

Hiç yorum yok: