10 Şubat 2012 Cuma

881 Yıldır Ezan Sesi Yükselen Cami

Erdal Türkoğlu - Hatay'ın Yayladağı ilçesinde Abbasiler döneminde Kasım Bey tarafından 1131 yılında yaptırılan ve 2010 yılında restore edildikten sonra yenidenhizmete açılan Kasım Bey Camisi'nden 881 yıldır ezan sesi yükseliyor.

Erdal Türkoğlu - Hatay'ın Yayladağı ilçesinde Abbasiler döneminde Kasım Bey tarafından 1131 yılında yaptırılan ve 2010 yılında restore edildikten sonra yeniden hizmete açılan Kasım Bey Camisi'nden 881 yıldır ezan sesi yükseliyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Yayladağı'nın 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu himayesine geçmesinin ardından Abbasi Devleti tarafından görevlendirilen ve Avar Türkleri Savcılı Aşireti Lideri Kasım Bey, kısa sürede ilçeyi Bizanslılardan alarak, bugünkü Suriye sınırında, Yayladağı (Ordu) beyliğini kurdu.
Beyliği kurar kurmaz, ilçede 1131 yılında Selçuklu mimarisine uygun bir cami ve köprü inşa ettiren Kasım Bey, her iki esere de kendi ismini verdi. İlçe Müftüsü Mehmet Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşasından bugüne kadar çeşitli dönemlerde restorasyon çalışması yapılan Kasım Bey Camisi'nin, 9 asır öncesinden günümüze kadar ayakta kalmayı başaran ender ibadethanelerden olduğunu belirtti.
İlçenin en eski camisi olma özelliği taşıyan Kasım Bey Camisi'nde 881 yıldır ezan sesi yükseldiğini vurgulayan Güneş, caminin bugüne kadar dört kez onarımdan geçirildiğini ve bu onarımların aslına uygun olarak yapıldığını söyledi.
300 kişi kapasiteli caminin yapıldığı dönemde bir imam odası ile abdesthane, şadırvan, son cemaat yeri ve minareden oluştuğunu bildiren Güneş caminin giriş kapısında bulunan dört kitabede yapılışı ve restorasyonları hakkında bilgilerin yer aldığını ifade etti.
Cami içerisinde taştan yapılmış minber ve mihrap ile dört adet taş sütun bulunduğunu belirten Güneş, caminin tavanı ve müezzin yerinin ise ahşaptan yapıldığını dile getirdi.
Güneş, caminin namaz kılmaya gelenlerin yanı sıra mimari görüntüsüyle de her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladığını vurgulayarak, mimari açıdan Hatay'daki diğer camilerden farklı olduğu için ziyaretçilerin ilgisini çektiğini sözlerine ekledi. 

Hiç yorum yok: