23 Mart 2008 Pazar

Rüzgar Santrali Hizmete Giriyor



Santral 5 Nisan 2008 Cumartesi günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılımıyla törenle hizmete girecek.
AKSA Grubumuzun gerçekleştirdiği ikinci rüzgar santrali projesi olan Hatay iline bağlı Samandağı ilçesi Yayladağı mevkiinde Gözene ve Sebenoba köylerinde kurulan ve kurulduğu köyün adını alan Sebenoba Rüzgar Santralinde türbin montajları ve santralin alt yapı çalışmaları tamamlandı.
Santral 30 MW gücünde olup, her birisi 2 MW gücünde olan 15 adet rüzgar türbininden oluşmaktadır. Danimarka menşeli Vestas firmasından satın alınan türbinler 67 metre yüksekliğinde 80 metre kanat açıklığına sahiptir. Ulaşımın çok zor olduğu sahaya türbinler 2 ay gibi bir süre içinde taşınarak 12 haftada türbin montajları tamamlanmıştır. Türbinlerin hepsi özel Scada sistemi vasıtasıyla uzaktan izlenebilecektir. Ülkemizin en verimli rüzgar potansiyeline sahip bu yöremizde, %40 verimle çalışması planlanan bu santralimizin yıllık enerji üretimi 115.000.000 mKWh olarak hesaplanmaktadır. Bu gelire ek olarak proje kalitesine göre değerlendirilen ve yıllık 65.000 ton CO2 VER sertifikası TUV tarafından onaylanan bu proje için yıllık ortalama 375.000 € karbon emisyon destek geliri beklenmektedir. Santral ile birlikte yapımına başlanan ve santrali Antakya'ya bağlayacak 27 km uzunluğundaki 154 Kv çift devre enerji nakil hattı da geçtiğimiz ocak ayı içinde tamamlanarak enerjilendirilmiştir. Türbin testlerine başlanmış olup, santralimizin 15 Mart itibari ile ticari üretime geçecektir.

Hiç yorum yok: