2 Ekim 2007 Salı

YAYLADAĞININ TARİHÇESİ VE HATAY FM



HATAY FM İSTEK HATTI (YAYLADAĞLIYIZ ALİ TOKMAK İYİ DİNLEMELER HOŞÇA VAKİT GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE)










YAYLADAĞI TARİHİ

İlçenin tarihi durumu milattan önceki yüz yıllara kadar uzanmaktadır. Bölgenin batısında bulunan ve yörenin en yüksek yeri olan Keldağ üzerinde mahalli ismi Harabe Kilise olarak bilinen ve tarihi kayıtlara göre ismi Barlahan olan kilisede yapılan kazılarda üç devreye ait paralar bulunmuştur. Bu paraların İyonyalılar'a, Romalılar'a ve Abbasiler'e ait olduğu tespit edilmiştir.Yine aynı bölgede Montblace isminde bir şehrin bulunduğu ve dünyanın üçüncü büyük şehri olduğu, bütün kervan yollarının buradan geçtiği, dünyada ilk olarak şarapçılık ve ipekçilik monopolünün burada kurulduğu, 60 odalı hastanenin yapıldığı tespit edilmiştir. Şehrin üzerinde kurulduğu Keldağ' ın volkanik bir dağ olması dolayısıyla bir püskürme neticesinde şehrin tamamen yok olduğu belirtilmektedir. Yine Keldağ üzerinde bulunan bu kilisenin 1700 yıllık olduğu, Senpiyer kilisesinden sonra yapıldığı araştırma neticesinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca Denizgören köyünün Bayındır adı verilen mevkiinde Hocalar kilisesinden önce yapıldığı, şu savla ileri sürülmektedir. Hıristiyanlık dininin ilk ortaya çıktığı dönemde bu dine mensup olan çeşitli baskılarla karşılaşmakta ve bu kişiler genellikle gözden uzakta, saklanması ve kaçması kolay olan yerlerde yetiştirilmektedir. Bu sebeple Hıristiyanlık dinin içerisindeki resimler özelliğini günümüze kadar korumuştur.İlçe daha sonra Osmanlılar'ın idaresine geçmiş I. Dünya Savaşı sonuna kadar bu yönetime bağlı olarak kalmıştır. Evliya ÇELEBİ Seyahatnamesinde ilçeden Trablusgarp Şam'a bağlı ORDU köyü olarak bahsetmektedir.I. Dünya Savaşının sonunda ilçe Fransız işgaline uğramış ve 18 yıl Fransız yönetiminde kalmıştır. Hatay’ın müstakil devlet olması üzerine bir yıl Hatay devletinin bir ilçesi olmuş ve Hatay’ın Anavatan'a ilhakı ile 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne katılmıştır. İlçenin ismi Karadeniz bölgesindeki "Ordu" ile karıştırılmaması için ilçenin doğusunda bulunan Yayladağı adından esinlenerek YAYLADAĞI olarak değiştirilmiştir.
EKONOMİK DURUM
İlçemiz bir tarım bölgesi olması dolayısıyla halkın gelirinin büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. İlçemizde kayda değer bir sanayi bulunmamaktadır. Sadece üretilen tütünlerin işlendiği Tütün İşletme Müdürlüğü mevcuttur.İlçemizde küçük sanayi ve el sanatları ile ilgili küçük çapta aile işyerleri bulunmaktadır. İlçemiz bir tarım ilçesi olup arazi miktarının çok kısıtlı olması sebebiyle daha çok tütün üretilir. Diğer tarım ürünleri de yetiştirilmektedir.İlçemizde toplam arazi miktarı 366.000 dek. olarak belirlenmiştir. 39.450 da. tarıma elverişli olmayan arazi miktarıdır. Tarıma elverişli arazi ölçümü ise 164.500 da. olarak yapılmıştır. Sulu arazi miktarı 13.000 da., kapalı nadas ve bor alan 150 da., orman alanı ise 162.000 da. olarak belirlenmiştir.Gelir getiren ürünler, ekili alan miktarı ve üretim miktarı ise şu şekildedir :Hububat : 77.620 da. - 22.036 tonTütün : 18.050 da. - 1.354 tonZeytin : 49.660 da. - 8.950 tonMeyve : 4.060 da. - 3.446 tonSebze : 7.350 da. - 47.991 tonNohut : 4.500 da. - 540 tonDiğer : 4260 da. - 12.780 tonHayvan mevcudu ise :Sığır ( Kültür, melez, yerli ) : 4.040 adetKeçi ( Kıl, melez ) : 17.179 adetKoyun ( Yerli ) : 3.254 adetEşek ( Yerli ) : 1.600 adetAt ( Yerli ) : 90 adetKatır ( Yerli ) : 400 adetolarak belirlenmiştir.Tütünde kota sisteminin uygulanmasının başlamasıyla geçen yıl ve daha önceki yıllarda ilçemizde tütün ziraatına alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar yapılmakta olup, bu çalışmalar içerisinde ilçemizde iklime uygun, geliri yüksek tarla bitkilerinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması bunun yanında kapama meyve bahçelerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Özel İdare Müdürlüğü kanalıyla 100 adet çiftçiye 100 adet sığır dağıtıldı. S.Y.D. Vakfı tarafından SRAP ile 72 adet gebe düve dağıtılmıştır.İlçede zeytin adedi 754.000 'e ulaşmış olup, bunun 430.000 adedi meyve vermektedir. 9000 adet bodur elma fidanı dağıtılmıştır. İlçemiz çiftçilerinin faydalanması için 3 adet süt soğutma tankı, 1 mibzer, 1 gübre dağıtma makinesi alınmıştır.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma kanalıyla plastik seralarda yetiştirmek üzere domates ve salatalık üretimi yapılmaktadır. Alternatif ürün olarak kekik yetiştiriciliği iki yıldan bu yana yapılmaktadır. İlçede bulunan 5 da. alanda defne ıslak çalışması yapılmaktadır. 2005 Yılında DGD ve ÇKS için 4031 çiftçi, 92.628 da. için desteğe başvurmuştur.
SOSYAL DURUM
Eğitim ve Kültür DurumuEğitim ve Kültür faaliyetleri Hatay’ın anavatana katılmasıyla başlamış ve her geçen gün aratarak devam etmektedir. 1939 yılında %2 olan Okuma–Yazma oranı günümüzde %97 ye ulaşmıştır.Sağlık Durumuİlçe merkezinde merkez sağlık ocağı tabipliği, Yeditepe, Karaköse, Kışlak beldelerinde birer adet sağlık ocağı ile sağlık hizmetleri yürütülmektedir.COĞRAFİ YAPI
İlçemizin bugünkü köyleri ile birlikte bulunduğu yerin tamamen denizle kaplı olduğu jeolojik olaylar neticesinde suların çekildiği elimizde mevcut olan fosillerden anlaşılmaktadır.İlçemiz, Türkiye’nin en güneyinde bulunmakta ve Akdeniz bölgesi içerisinde bulunmaktadır. İlçe 36 – 37 derece doğu boylamları arasındadır. İlçenin 366 km2, rakımı ise 450 m dir. Doğusunda Suriye, Antakya ve Altınözü ilçesi, Batısında Akdeniz ve Suriye kuzeyinde Samandağ ilçesi ve güneyinde de Suriye Bulunmaktadır. İlçenin batısında Keldağ, güneyinde Selcan dağları, kuzeyinde Ayvacık dağları bulunmaktadır. İlçe içerisinde Kureyş deresi adı verilen bir dere bulunmaktadır.Bitki örtüsü genellikle fundalık, makilik ve çam ormanı şeklindedir. Arazi durumu bakımından ise dağlık, engebelik ve kıraçtır.İlçemiz tipik bir Akdeniz iklimi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
NÜFUS VE İDARİ YAPI
NÜFUS DURUMUİlçenin 2000 yılı nüfus sayımına göre ilçe merkezi 7.780, belde ve köylerin nüfusu 21.021 olup toplam 28.801dir.İDARİ DURUMİlçemize bağlı 3 belde 33 köy bulunmaktadır.İlçemizde biri merkezde diğerleri Yeditepe, Karaköse ve Kışlak'ta olmak üzere 4 adet belediye teşkilatımız vardır. İlçe merkezinde 3, Yeditepe 2, Kışlak 2 ve Karaköse' de 1 mahalle vardır. Bağlı köylerimizin de mahalleleri vardır.YAYLADAĞI BELEDİYE BAŞKANLIĞIİlçemiz Yayladağı Belediye Başkanlığı 1936 yılında kurulmuştur.
Yüzölçümü
:
366 km²
Toplam Nüfus
:
27.654
İlçe Merkezi
:
7.717
Belde ve Köy Nüfusu
:
19.937

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Siteniz gerçekten çok güzel tşk.ediyoruz,Yayaladağının tarihçesinden bahsederken ilk bld.Bşk.ve sonrakiler değerli iş adamlarımız siyasetçilerimizde buralarda anlatılabilir diye düşünüyorum.Saygılarımla