30 Kasım 2011 Çarşamba

Defne yaprağı Türkiye’ye her 10 dakikada 60 Dolar kazandırıyor


Sağlıklı gıda üretiminde çağ atlayan dünya son yıllarda üretimde mikroorganizmaların önüne geçebilmek için çeşitli kararlar aldı.


Avrupa ülkeleri gıda ürünlerinde sentetik madde içerikli koruyucuların zararlı olduğunu tespit etti. Bu nedenle sentetik ürünlerin yerini doğal koruyucuların alması yolundaki çalışmaları izleyen üreticiler defneye yöneldi.
Bilim dünyası tarafından antiseptik özelliği nedeniyle doğal koruyucular arasında yerini alan defne yaprağının kilosu 2 Dolardan dünya piyasasında satılmaya başlandı. Osmanlı döneminden bu yana defnenin yetiştiği nadir bölgelerden biri olan Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki üreticiler bir dönem tütüne tercih ettikleri defneyi tekrar üretmeye başladı. Tütüne konulan kotanın ardından alternatif ürüne yönelen Yayladağı üreticisi için defne yaprağı önemli bir kazanç kapısı oldu. 

Yayladağı ilçesinde kurduğu küçük işletmesinde İngiltere, Japonya, Çin gibi dünya devlerine defne yaprağı satışı gerçekleştiren Mustafa Kına (65), işletmesinde her 10 dakikada bir hazır hale getirilen 30 kilo defne yaprağı ile Türkiye ekonomisine her 10 dakikada bir 60 Dolar kazandırdığını söyledi.

Yayladağı’nın defne yaprağı üretim miktarının yılda bin ton olduğunu aktaran Kına, “Şu anda Yayladağı’nın defne kapasitesi bin ton. İşçisi çalışıyor. Her ev hemen hemen bir para alıyor. Ben kuru olarak çalışıyorum ancak Yayladağı’ndan İzmir’e yaş yaprak satanlarda var. Biz elimizden geldiği kadar kurutuyoruz. Şu anda bu yaprak Dünya piyasasında 2 Dolar. Benim işletmemde 10 dakikada bir harar yani 30 kilo çıkıyor. 10 dakikada benim iş yeri Türkiye’ye 60 Dolar para kazandırıyor. Biz çalışırsak, ülkemiz çalışırsa, insanımız çalışırsa azda kafayı çalıştırırsak Dünya’da birinci oluruz” dedi.
Defne yaprağının geleceği belirleyeceğini söyleyen Kına, “Dallarıyla gelen defne yaprakları kadın işçilerimiz tarafından ayıklandıktan sonra kendi dallarıyla yaktığımız fırınlarda kurutup nemini aldıktan sonra dünya piyasasında aranan yeşil kurutulmuş defne yapraklarını Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, Çin ve Japonya’ya gönderiyoruz. 
Defne yaprağı antiseptik bir üründür. Gıda koruyucusudur. Gıda koruyucu gerektiren her yerde kullanılır. Ayrıca kozmetik sanayide ve temizlik ürünlerinde de kullanılır. Bunlar arasında en önemlisi koruyucu olarak gıda da kullanılması önemlidir çünkü geleceği o belirleyecek. Çünkü Avrupa sentetik koruyucuların insan sağlığına zararlı olduğunu tespit etti. Bunlar doğal koruyucudur. Doğal koruyucunun yeri artık defne yaprağıdır” dedi.
EV HANIMLARI YEMEKLERİNDE DEFNE YAPRAĞI KULLANMALI
65 yaşında olmasına karşın herhangi bir sağlık probleminin bulunmamasını defne yaprağını sofrasından eksik etmemesine bağlayan Kına ev hanımlarına yemeklerinden defne yaprağını eksik etmemelerini önerdi.
Pişen her yemeğin içine atılan bir yada iki adet defne yaprağının o yemeğe ulaşabilecek mikroorganizmaları yok edeceğini hatırlatan Kına “Her yemekte bir iki yaprak kullanılmalıdır. Defne yaprağının antiseptik ve parazit öldürücü özelliği var. Örneğin yemeğin içine koyduğunuz domates her hangi bir şekilde mikrop almışsa bu yemeğin içine attığımız defne yaprağı bu mikrobu öldürüyor. Öldürmese bile vücutta kaldığı sürece bunu etkisiz hale getiriyor. Artık ev hanımları da bunu farkında ve yemeklerine katıyorlar. Ben kendi evimde mutlaka yemeklerimde defne yaprağı kullanırım. 65 yaşında adamım ve kendimi bu şekilde zinde ve sağlıklı tutuyorum” şeklinde konuştu.
DEFNENİN FAYDALARI
Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılıyor ayrıca tıbbi etkileri de bulunuyor. Mikrop öldürücü, idrar söktürücü, terletici, spazm çözücü ve ağrı kesici etkilere sahip olduğu biliniyor. Ayrıca defne yapraklarıyla hazırlanan banyo, adet öncesi gerginlik ve ağrılara, romatizma ağrılarına, kas yorgunluklarına iyi gelebiliyor. 


Hiç yorum yok: