30 Kasım 2011 Çarşamba

Suriye'deki Olaylar Sınır Kapılarında Yoğunluğu Azalttı

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı konumundaki Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağıilçelerindeki tır geçişlerinin yanı sıra yolcu taşımacılığının yapıldığı kapılardaSuriye'deki olaylar nedeniyle giriş çıkışların yüzde 50 ile 60 oranında azaldığı bildirildi.

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı konumundaki Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerindeki tır geçişlerinin yanı sıra yolcu taşımacılığının yapıldığı kapılarda Suriye'deki olaylar nedeniyle giriş çıkışların yüzde 50 ile 60 oranında azaldığı bildirildi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa YılmazAa muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç karışıklığın Türkiye'den bu ülke üzerinden ÜrdünYemen gibi ülkelere taşımacılık yapan sektörleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan 45 bin tır çıkışının yapıldığını ifade eden Yılmaz, bu rakamınSuriye'deki iç karışıklığın ardından bu yılın 10 aylık bölümünde yüzde 60 azaldığını kaydetti.
Kentte Ortadoğu ülkelerine taşımacılık yapan yaklaşık 200 nakliye şirketinin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kentimizde 7 bin tır var. Bu araçların yüzde 60'a yakını SuriyeÜrdünYemen gibi ülkelere taşımacılık yapıyor.
Suriye'deki son gelişmeler üzerine ilimizdeki gerek nakliyeciler gerekse ihracatçımız büyük ölçüde etkilendi. Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yapan araç sayımız giderek azalıyor. Artık nakliyecilerimiz, Suriye üzerinden geçmeye korkar hale geldi. Bazı şoför arkadaşlarımızyollarda sıkıntılar yaşıyor. Can güvenliği olmadığı için nakliyeciler Suriye ve bu ülke üzerinden herhangi bir ülkeye gitmek istemiyor" diye konuştu.
-"Giriş-çıkış azaldı" -
Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı da, ilçelerindeki gümrük kapısında yolcu giriş çıkışlarının büyük oranda azaldığını söyledi.
Vizesiz geçişlerin ardından kapıda büyük bir hareketliliğin yaşandığını, iki ülke vatandaşlarının birkaç saatliğine de olsa giriş çıkış yapmaya başladığını vurgulayan Dağıstanlı, "Geçen yıl kasım ayında kapımızdan 15 bin 544 araç giriş çıkış yaptı. Bu yıl da Kasım ayında bugüne kadar 8 bin 852 araç giriş-çıkış yaptı. Yolcu giriş çıkışında da yüzde 50 oranında bir azalma var. Geçen yıl kasım ayında kapımızdan 64 bin kişi giriş çıkış yaparken bu yıl rakam 34 bine kadar düştü" dedi.
Gümrükteki bu sessizliğin ekonomik olarak ilçeye olumsuz yansıdığını belirten Dağıstanlı, Yayladağı'nın bir sınır kenti olduğunu, bu nedenle giriş-çıkışlardaki bu azalmanın ilçe esnafını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. - Türk vatandaşlarına uyarı -
Bu arada Yayladağı Gümrük Kapısı'nda vatandaşlara yönelik uyarı metninin asıldığı görüldü. Halep Başkonsolosluğu ve Şam Büyükelçiliği'nin irtibat bilgilerinin yer aldığı uyarı metninde, "Suriye'de son dönemlerde yaşanan gelişmelerin, ülkemizden Suriye'nin çeşitli merkezlerine ve Suriye üzerinden çeşitli ülkelere seyahat etmekte olan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini olumsuz etkilemeye başladığı müşahede edilmektedir. Bu çerçevede Suriye karayollarını kullanmak zorunda kalan vatandaşlarımızın, ülkedeki güvenlik koşulları düzelinceye kadar, risk altında oldukları bilinciyle hareket etmeleri, seyahatlerini gündüz saatlerinde konvoy oluşturarak yapmaları, mutlak zorunluluk yok ise meskun mahaller dışında duraklamamaları, olumsuz durumlarda ise Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile irtibata geçmeleri tavsiye olunur" ifadelerine yer ver
ildi. 

Hiç yorum yok: