17 Ocak 2008 Perşembe

YAYLADAGI`NIN EN ÖNEMLİ TARİHİ VE TURİSTLİK ALANLARI


BİLGİLERİ BULDUĞUMUZ YAYLADAGININ RESMİ WEP SİTESİNİN KURUCULARINA SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNARIZ

YAYLADAĞI HARİTASI YAYLADAGININ EN ÖNEMLİ TARİHİ VE TURİSTLİK ALANLARI



Kasım Bey Camii ve Köprüsü

300 yıl kadar Arap hakimiyetinde kalan Yayladağı, Bizanslılar tarafından geri alınmıştır. O dönemde Abbasiler, Türk boy ve aşiretlerini buraya yerleştirerek Savcılar aşireti reisi Kasım Bey'i buraya Bey olarak atamıştır.

Kasım Bey, Yayladağı'nı Bizanslılar'dan alıp, Kasım Bey Camisi ve köprüsünü yaptırmıştır. Kasım Bey, yaptırdığı bu eserlerin idaresi için, Kesap, Kozluk, Helgin ve Şakşak gibi yerleri vakfetmiştir. Cami ve köprü 1000 yıllık yaşı ile Yayladağı'nın en önemli tarihi eserlerindendir.



Devrent Mesire Alanı
Devrent, ormanlık bir alan içerisinde bulunan, yeşilin bütün tonlarının hakim olduğu bir yöremizdir. Yayladağı'na 6, gümrük kapısına 1 kilometre mesafededir. Gerek Yayladağlılar gerekse dışarıdan ziyarete gelen bu alanı mesire yeri olarak kullanırlar.

Çimlisaha olarak adlandırılan saha 2000 yılında Yayladağı belediyei tarafından yaptırılmıştır. Aba güreşleri burada yapılır. Güreşin dışında top sahası olarak da kullanılabilir.

Devrent olarak adlandırılan alanda 2 piknik alanı vardır. Ziyaretçilerin su, tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler yapılmıştır. Mangal yapmak için ocak da mevcuttur. Piknikçilerin üzerinde yemek yiyecekleri masa ve banklar da mevcuttur.




Karamağara - Yuvadibi - Kocalar Kilisesi
İlçemize bağlı Yayıkdamlar köyüne 7 km uzaklıkta olan Karamağara denizden 100 metre yukarıdadır. Mağaranın içi 200 metrekare alana sahiptir. Önden iki giriş vardır ve bir dehliz ileriye doğru uzanmaktadır. Çobanlar ve balıkçılar için iyi bir barına olan mağaranın içerisinde ateş yakındığı için ortaya çıkan is, mağaranın tavanını siyah renge bürümüştür. Bu renkten ötürü mağara Karamağara olarak adlandırılır.

Mağaranın önünde bulunan bir dibek taşı vardır ve bu taşın denizden toplanan tuzların toz haline getirilmesinde kullanıldığı düşünülmektedir.
Mağara çevresi fundalık alanlarla kaplıdır. Deniz suyu o kadar berraktır ki dip rahatlıkla izlenebilir.

Deniz kenarında şifalı olarak bilinen su akar. Bu su medcezirin etkisi ile deniz ile karışır. Cilt, mavsal, idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği ifade edilen sudan yararlanmak için yöreye geziler yapılır. Şifalı sudan yararlanmak isteyen kişiler Karamağara'ya giderek 2-3 boyunca sabahları aç karnına bu sudan içer. Bu süre içerisinde de çevrenin güzelliklerinden yararlanılır.

Yuvadibi olarak adlandırılan alan Karamağara'nın hemen altında, deniz kıyısında bir sahildir. Sarp kayalıkların arasında kumsal alanı ile turistik değere sahiptir.

Kocalar kilisesi, Karamağara'nın güney yönündedir, denizden 2 yüz metre yukarıda dik bir yamaçta kurulmuştur. Kurulduğu alan yaklaşık 500 metre2'dir. Yapı büyük oranda tahrip edilmiştir.

Söylentilere göre kiliseden denize doğru uzanan bir tünel bulunur, ancak günümüze ulaşamamıştır. Romalılar ve İyonlular'ın burada yaşadığı söylenmektedir ancak tarihi bir kayıt mevcut değildir.


http://fullmp3indir.blogspot.com/ Full Mp3 indir Albüm indir Son çıkan albümler Mp3 download mp3 indir şarkı indir şarkıcılar şarkı mp3

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ödevim için yardımcı oldunuz. Teşekkürler.