15 Ocak 2008 Salı

YAYLADAĞI İLÇESİ GENEL BİLGİLER

Yayladağı İlçesiGenel Bilgiler
26/4/2006 ·

YAYLADAĞI



İlçenin Tarihçesi:

İlçe merkezinin 9. ve 10. yy’da kurulduğu sanılmaktadır. Avar Türkleri’nden Savcılar Boyunun başı Kasım Bey bu toprakları Bizans’tan alıp bir cami ile okul yaptırmıştır. Kasım Bey Cami bugüne kadar ulaşmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilçeye Ordu-Muradiye isimleri verilmiştir. Yavuz Sultan Selim döneminde bu bölgeye Türkleri yerleştirmiştir. Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi dönüşünde burada ordusu ile birlikte konakladığı için buraya “ordu” denilmiştir.

1918’de İngilizler, daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilen Hatay, 1938’de Bağımsız Hatay Cumhuriyeti’ne kavuştu. 1940’da adı “Ordu” ile karıştığı için “Yayladağı” olarak adı değiştirildi. Bu adı “Yayladağı” isimli dağından almıştır. Hatay’ın kurtuluş günü olan 23 Temmuz’u Yayladağı’da kurtuluş günü olarak kutlar.



İlçenin Konumu:

Yayladağı ilçesi Hatay’ın güneyine düşmektedir. İlçenin doğusunda Türkiye-Suriye sınırı bulunur. Kuzeybatıda Samandağı, kuzeyde Antakya ile komşudur. Alanı 366 km²’ dir. denizden yüksekliği ise 450 m’dir.

İlçenin Nüfusu:

İlçenin merkez nüfusu 6432’dir. köyleri ile beraber 26.432 kişidir.

İlçenin İdari Durumu:

Yayladağı İlçesi’nin iki bucağı vardır. Bunlar Kışlak ve Yeditepe’dir. 30 tane köyü vardır. Kışlak Bucağı ilçeye 18 km uzaklıktadır. Yeditepe Bucağı ise ilçeye 11 km uzaklıktadır.

İlçenin merkezinde üç tane mahalle vardır.

Güneyde Çamaltı Mahallesi

Kuzeybatıda Dutlubahçe Mahallesi

Kuzeydoğuda Kurtuluş Mahallesi



İlçenin Köyleri Aşağıpulluyazı 13 km Kulaç 11 km
Arslanyazı 20 km Gözlekçiler 15 km
Ayışığı 19 km Şakşak 23 km
Çabala 5 km Olgunlar 22 km
Çakıkköy 19 km Topraktutan 19 km
Denizgören 17 km Sebenoba 19 km
Güveççi 10 km Hisarcık 26 km
Görentaş 15 km Sürütme 23 km
Eğerci 7 km Yalaz 11 km
Kızılçat 8 km Yeditepe 11 km
Leylekli 9 km Yeniceköy 22 km
Kışlak 18 km Karacurun 14 km
Üçırmak 49 km Yayıkdamlar 15 km
Karaköse 17 km Uluyol 16 km
Sungur 21 km



İlçenin İklimi:

İlçede Akdeniz İklimi görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlı ve ılıktır. Bölge yüksek ve dağlık olduğu için kar yağışı görülür. Hatay’ın diğer ilçelerine göre daha serindir.

İlçenin Bitki Örtüsü:

Genelde çam, sandal e meşe ağaçlarından oluşan ormanlar yer kaplar. Ormanların olmadığı yerlerde makiler hakim durumdadır. Defne, zakkum, sumak, keçiboynuzu, kızılcık, atlas çiçeği ve mor menekşeler bulunur.



İlçede Tarım:

İlçede bulunan arazinin 96.510 dekarı tarım alanı geri kalanı kayalık ve ormanlıktır. Ekilen alanda 15 bin dekar zeytin, 15 bin dekar sebze, 42 bin dekar hububat, 9 dekar meyve, 8 dekar tütün, 5 dekar baklagiller ve 250 dekar bağ bulunur.

İlçe arazisi dağlık ve verimsiz olduğu için modern tarım gelişmemiştir. Tarım araçlarından en çok karasaban kullanılır. Pulluk ve traktör sayısı azdır. Sulu tarım gelişmemiştir. Kaynak çevrelerinde meyve ve sebzeler genellikle yer kaplar.

Arazi dağlık ve kıraç olduğundan verim düşüktür. Hububat verimi de düşüktür. Genelde gelir kaynağı tütün, defne yağı, zeytin ve meyvedir.

İlçenin Aldığı ve Sattığı Ürünler:

Tütün, zeytin, zeytin yağı, ceviz, defne yağı, peynir, tereyağı, deri ve incir satar. Buna karşılık ev ve giyim eşyaları,hububat,hazır yiyecek maddeleri satın alır.

Beslenme:

Bulgur, tarhana, et, mercimek, fasulye, peynir, süt, yoğurt, çökelek, sebze ve meyve tüketilir.

Hayvancılık:

En çok keçi beslenir. Daha sonra sığır gelir. Koyun az da olsa beslenir. Kümes hayvanı ve binek hayvanları da beslenir.

İlçede Sağlık Durumu:

İlçede sağlığı tehdit edici bulaşıcı hastalık yoktuk. İlçe merkezinde bir tane sağlık ocağı, hükümet tabipliği, kışlak ve Karaköse ‘de de birer tane sağlık ocağı bulunur. Yine ilçe merkezinde bir diş polikliniği ve iki eczane vardır.

İlçede Eğitim Durumu:

Merkezde bir Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, 3 ilköğretim Okulu, 2 Lise, Kız Meslek Lisesi ve Halk Eğitim kursları vardır.

Okullar

Atatürk İlköğretim Okulu

Mehmet Akif İlköğretim Okulu

Yavuz Selim İlköğretim Okulu

Yatılı İlköğretim Bölge Okulu

Yayladağı Lisesi

İmam Hatip Lisesi

Kız Meslek Lisesi



Okuma oranı düşüktür. Okulsuz köy olmayıp, okullardaki öğretmen eksikliği vekil öğretmenlerle giderilmektedir.



Engebeler:

Yayladağı İlçesi bütünüyle dağlık bir araziden oluşur. İlçenin doğusunda Yayladağı, batıda Kel dağı, güneyde Salcan Dağı, kuzeyde Ziyaret Dağı bulunur. Araplar Dağı, Ayvacık Dağı, Oğlakçı ve Mezere Yaylaları bulunmaktadır. Dağlar arasında vadiler ve küçük düzlükler yer alır. Akdeniz kıyıları kayalık ve diktir. İlçenin en yüksek dağı Keldağı’dır (1739).



Akarsular

En önemli akarsuyu Kureyşi Deresi’dir. Suriye topraklarına geçip Akdeniz’e dökülür. İlçe merkezinde içme suyu Karapınar ve Gökmeryem kaynaklarından sağlanır.



Ulaşım:

Uluslar arası E-5 yolu Yayladağı’ndan geçer. Türkiye- Suriye kapısına 5 km uzaklıktadır. Antakya’ya 51 km uzaklıktadır.



Yaşayış ve Geçim Kaynakları:

Geçim kaynağı tarımdır. Az da olsa küçük esnaflık, çanak-çömlek yapımcılığı ve testicilik yapılır. Merkezde 150 kişinin çalıştığı tütün işletme evi bulunmaktadır. Dışarıya göç veren bir ilçedir. Özellikle hasat döneminde Amik ve Çukurova’ya pamuk işçisi olarak giden fazladır.



Tarihi Eserler:

Merkezde 1000 yıllık Kasım Bey Camii, 500 yıllık Hacı Hüseyin Camii, Romalılardan kalma birde köprü vardır. Kel Dağı’nda Barlahan Kilisesi, Ayışığı Köyü’nde Kızlar Sarayı ve Çabala Köyü’nde de bir kilise vardır.



Turizm:

Tarihi eserlerin tanıtımı iyi yapılamadığından turizm gelişmemiştir. Turistler sınır kapısından geçmek için gelirler.

Hiç yorum yok: