3 Şubat 2009 Salı

YAYLADAĞI YOLUNA 20 MİLYON TL HARCANMASINA RAĞMEN TOPRAK KAYMASI ÖNLENEMİYOR

Hatay'ın Yayladağı İlçesi, Fransızlar Döneminden Kalma 288 Virajlı Yoldan Kurtuldu, Ancak Bu Kez Yolda Her Kış Mevsiminde Yaşanan Toprak Kayması Önlenemiyor.


Karayolları'nın yaptığı çalışmayla viraj sayısı 25'e düşen Yayladağı yolu hem genişletilmiş hem de alt yapısıyla uluslararası bir yol olmuştu. Asırlık yolun yeniden yapımı için yaklaşık 20 milyon TL harcama yapılmasına rağmen yaşanan toprak kaymasına çözüm bir türlü bulunamıyor. Geçtiğimiz gün Yayladığı yolu Gürışık köyü kavşağı ile Yayladağı Tabur komutanlığı mevkiinde toprak kayması nedeniyle yol 6 saat trafiğe kapandı. Yolda kalan sürücülerin, Kaymakamı araması üzerine 6 saatlik çalışmayla yol yeniden trafiğe açıldı. Toprak kaymasının trafiğin az olduğu gece saatinde olması sayesinde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

window.google_render_ad();
Sürücüler yolda toprak kaymasının önlenmesi için kalıcı çözüm bekliyor. 52 kilometrelik yolun tamamı 2 yılda tamamlanmıştı. Geçtiğimiz yıl trafiğe açılan yol, açıldığı günden bu yana her kış mevsiminde toprak kayması sorunu yaşıyor.
Fransızlar döneminde köy halkının alt yapı desteği vererek o dönemde yaptığı ve bu güne kadar kullanılan Yayladağı yolu tarihi çok eskiye dayanıyor. Rivayetlere göre; Fransızlar her köye belirli bir mesafe vermiş ve (Buraları siz yapacaksınız) demiş. Köylüler de alt yapısında kazma kürek çalışmışlar ve bu güne gelmiş. Ancak günümüz şartlarında bu yollar ihtiyaca cevap vermeyince 288 virajı bulunan yol çok can almış. Aynı zamanda çok dar olan yol geçen yıl yenileme çalışmaları tamamlanarak uluslararası hizmete açılmıştı. 52 kilometrelik yol yeniden yapıldığında 288 viraj sayısı 20 ile 25 viraja düştü. Mesafede 44 kilometre oldu. Şimdi ise toprak kaymasıyla tehlike saçan sürücüleri korkutuyor

Hiç yorum yok: