2 Mayıs 2011 Pazartesi

BU KÖYLÜLERİN AKLI SURİYE`DE

Anıl Bağrık - Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırındaki 600 nüfuslu Güveççi köyünde yaşayan ve hemen hepsinin Suriye'de bir akrabası bulunan köylüler, yakınları ile sağlıklı iletişim kuramamaktan şikayet ediyor

İki gün önce Suriye´nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak istedikleri iddiasıyla, Hatay´ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşan Suriye vatandaşları Türkiye´ye sınırdaki Güveççi köyünden giriş yaptı. 
     Kamuoyunun bu olayla adını duyduğu köy, son günlerde hareketli günler yaşıyor. Köy, sınırdan görüntü almak isteyen basın mensuplarının adeta akınına uğradı. 
     Bu köyün diğer bir özelliği ise köyde yaşayan yaklaşık 600 kişinin hemen hepsinin Suriye´nin çeşitli kentlerinde yakınlarının bulunması. 
     Güveççili Kubilay Utanç, Suriye´deki yakınları ile görüşürken çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. 
     Suriye´ye ait cep telefonu hatlarında dinlenme korkusu yaşadıklarını belirten Utanç, bu nedenle Türk operatörleri ile iletişim kurmaya çalıştıklarını kaydetti. 
     Yakınlarının ev ve arabalarını sattığını kaydeden Utanç, ´´Lazkiye´de yakınlarımız var ama Türkiye´ye gelmek istiyorlar. Oradaki Araplara daha çok baskı varmış. Türkmenler çok fazla olaylara maruz kalmıyormuş. Oradakilere sahip çıksınlar, kimse ölmesin´´ dedi. 
     Utanç, ayrıca, Suriye´deki yakınlarının banka hesaplarının dondurulduğu için paralarını çekemediklerini söyledi. 
     Köylülerden Hüseyin Yelman ise Suriye´de amcasının oğulları olduğunu belirterek, telefonla görüştüğü yakınlarının Suriye hattı kullandığı için dinlenme korkusu yaşadığını ve bu nedenle yaşadıklarını anlatamadıklarını kaydetti. 
     Abdulgani Demir de Lazkiye´de, Şam´da ve Halep´te akrabaları olduğunu belirterek, ´´Yaşadıklarını bilemiyoruz. Telefonla arıyoruz ama konuşamıyorlar. Çok zor şartlar içindeler. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz oraya gidemiyoruz onlar da gelemiyor´´ dedi. 
     Necla Yelman da Suriye´deki akrabaları ile iletişim kuramadığını ifade ederek, yakınlarını çok merak ettiğini söyledi. 
     Suriye´nin Banyas kentinde dayıları ve teyzeleri olduğunu belirten Mehmet Utanç da, ´´Orada tanklar var. Onlara ne yemek, ne su, ne elektrik hiçbir şey vermiyorlar. İstediğimiz oraya barışın gitmesi. Buraya gelmek isteyen de var istemeyen de var. Çünkü orada kurulu düzenleri var. Ama biz onlar için endişeleniyoruz´´ dedi. 
     Bu arada, Hatay´ın Yayladağı ilçesindeki tel örgüleri aşarak Türkiye´ye giren 263 Suriyelinin ´´çadır kentteki´´ yaşamları sürüyor. 
     İlçedeki yağışlar göz önünde bulundurularak çadırların bulunduğu alanda altyapı çalışmalarının devam ettiği ve ´´çadır kente´´ televizyon yerleştirildiği bildirildi. 
     Suriyelilerin ilçede bekleyen bazı yakınlarının da çadırların olduğu yere yiyecek getirerek, yetkililere teslim ettiği gözlendi. 

Hiç yorum yok: