12 Mayıs 2011 Perşembe

Yayladağı'nda Tütüne Alternatif Çilek Yetiştiriciliği

Yayladağı ilçesinde tütün üretimine alternatif olarak düşünülen çilekler ilk meyvesini verdi.

Yayladağı ilçesinde tütün üretimine alternatif olarak düşünülen çilekler ilk meyvesini verdi. Çiftçiler sezonun ilk çileğini ilçenin çarşısında satışa çıkardı.
Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Ballı, İlçede tütüne getirilen kota uygulamasının ardından, çiftçinin ürün arayışına girdiğini, uzun araştırmalar sonucu çilek bitkisinin yöre iklimine uyum sağladığını kaydetti.
İlk defa meyve alan çiftçilerin şuan için satışlardan memnun olduğunu ifade eden Ballı, "Yayladağı Kaymakamlığı tarafından yaklaşık 20 bin metrekare alanı çilek ekimi gerçekleştirildi. Ürün şu anda iyi durumda. Çilek ekimini ilçede yaygınlaştıracağız" dedi.
Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan hibe çilek fidanı alan Kerim ve Fatma Bilge isimli aile ilk kez meyve almanın mutluluğu yaşıyor. İki dönümlük alana çilek eken Kerim Bilge, şunları kaydetti:
"İki yıl öncesine kadar tütün ekiyordum. Ancak Tekel'in kapanması ve kota uygulaması nedeniyle uzun süredir bir ürün arayışı içerisindeydik. Kaymakamlığımız bu konuda bizeyardımcı oldu. Şu anda çilek ekiminden dolayı çok memnunum. Kilosunu iki TL'den satışa çıkardık. Çilek'e iyi talep var. "
2003 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) kontrolünde ilk kez çilek ektiğini kaydeden Naci Göksu isimli çiftçi ise yaptığı açıklamada, sekiz yıl önce üniversitenin tavsiyesi ile 800 metre kare çilek ektiğini, o yıldan bu yana Mkü Ziraat Fakültesi öğretim görevlileriyle sürekli analizler yaparak çilek ekimi için doğru karar verdiğini belirtti. 

Hiç yorum yok: