7 Haziran 2011 Salı

Mkü Hasat Bayramı


Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, ülke ekonomisinin ayağa kalkması tarıma bağlı olduğunu söyledi.


Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, ülke ekonomisinin ayağa kalkması tarıma bağlı olduğunu söyledi.
Güder, Mkü Ziraat Fakültesi ve Tarımsal Araştırma ve Geliştirme merkezi işbirliğindeMkü Reyhanlı Telkaliş Çiftliğinde düzenlenen "Hasat Bayramı" etkinliğinde yaptığı konuşmada, bu etkinliğin 3. defa düzenlendiğini belirterek, ürünlerden en iyi verimi almak için bilimsel yollar kullanıldığını kaydetti.
Atatürk'ün "Milli iradenin temeli tarımdır" sözüne vurgu yapan Güder şöyle devam etti:

"Üründe bereketin, bilgide birikimin, yarının güvencesi olan tarımın gelişmesi için katkı sağlaması gerekiyor. Tarım sektöründeki gelişme ülkenin bütün ekonomisini etkiler. Bu yüzden ülke ekonomisinin ayağa kalkması tarım sektörüne bağlı. Dünya nüfusunun artışına paralel olarak ihtiyaçların da bu oranda arttığı görülmüştür. Ülkemizde ve dünyada en stratejik öneme sahip ürün tahıllardır. Tahıllar içinde de buğdayatalarımızdan beri kutsal kabul adilen bir ürün olmuştur. Ülkenin en verimli toprakları kabul edilen Amik Ovası'nda da buğday üretimi çok büyük bir öneme sahip. Mkü olarak bin 200 dönümlük bir alanda buğday ekimi yaptık. Umarım bu bayram bolluk ve bereket getirir. "
Güder, son dönemlerde kuraklık ve doğal afetler tarımın önemini daha da arttırdığını belirterek, çiftçiliğin çalışma imkanlarını geliştirerek geleceğe ve topluma sağlam bir yapı bırakmak gerektiğini ifade etti.
Mkü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özdemir ise tarımın toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiğini belirterek, fakülte olarak bölgenin ve ülkenin tarım sorunlarının çözümü için projeler üretmeye çalıştıklarını söyledi.
Kent nüfusunun yüzde 56'sının tarım alanında istihdam edildiğini hatırlatan Özdemir, bölgenin tarımsal alanda gelişmesi için uluslararası araştırmalar yaptıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Yayladağı Meslek Yüksekokulu Halkoyunları ekibi gösteri sundu ve daha sonra bütün katılımcılar hep beraber halay çekti.
Güder, biçerdöver koltuğuna geçerek yılın ilk hasadını başlattı.
Şenlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Koç, bir çok fakültenin dekanı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Hiç yorum yok: