16 Haziran 2011 Perşembe

Suriye'deki Olaylardan Kaçarak Türkiye'ye Gelen Suriyeliler Geri Dönmek İstemiyor




Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay sınırındaki Güveççi köyündeki yakınlarının yanına yerleşen Suriye vatandaşları, olaylar sona erinceye kadar ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi

Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay sınırındaki Güveççi köyündeki yakınlarının yanına yerleşen Suriye vatandaşları, olaylar sona erinceye kadar ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi.
Güveççi köyündeki yakının yanına yerleşen, adını açıklanmasını istemeyen bir kişi, Türkiyesınırına yakın Harapjoz köyünde Suriyeliler tarafından kurulan çadır kentte yiyecek ve su bulunmadığını, oradaki insanların geceleri Türkiye tarafına geçerek ailelerine yardım kuruluşlarından gelen çocuk maması, bez ve süt aldıklarını anlattı.
Aynı kişi, Suriye'ye dönmeleri halinde kötü bir akıbetle karşılaşacaklarını, dönenlerden bazılarının öldürüldüğü duyumları aldıklarını ifade etti.
Suriye'nin Cisr Eş Şuğur kasabasından eşi ve 2 yaşındaki çocuğuyla Güveççi köyündeki akrabalarına üç gün önce geldiklerini belirten Abdulkadir Hayma (24), Türkiye'nin yardımlarının olmaması halinde çok zor durumda kalacaklarını kaydetti.
Hayma, Türkiye'ye gelmeden önce iki aydır Suriye'nin Harapjoz köyünde kurdukları derme çatma çadır kentte kötü şartlar altında kaldıklarını ve çocuklarının hastalanması üzerineTürkiye'ye girme kararı aldıklarını bildirdi.
Suriye askerlerinin kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmadan herkese ateş ettiğini, kiminin yaralandığını, kiminin hayatını kaydettiğini ifade eden Hayma, Suriye CumhurbaşkanıBeşşar Esad yönetimi bırakmadan ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi.
Hayma, Türkiye'nin ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Suriye halkına gösterdiği yardımseverliğine teşekkür etti.
Soyadını vermek istemeyen Ahmed (24) adlı bir Suriyeli de Harabjoz köyünde oturduklarını, orada herhangi bir olay meydana gelmediğini, ancak aldıkları duyumlara göre Suriyegüvenlik güçlerinin yavaş yavaş köylerine yaklaştığını söyledi.
Harabjoz'a 5 kilometre uzaklıktaki Cenudiye ve Şuğur köylerinden sabah saatlerinde silah sesleri geldiğini belirten Ahmed, orada bulunan yakınlarıyla telefonla konuştuklarını, köyde yaralananlar olduğunu öğrendiklerini kaydetti.
İsmini vermek istemeyen 63 yaşındaki bir diğer Suriyeli, sabah saatlerinde Türkiye'deki yakınlarının yanına sığındığını belirtti. Aynı kişi, bazı köylerde sabah saatlerinde çatışma çıktığını, ölü ve yaralılar konusunda bilgisi olmadığını ifade ederek şunları söyledi:
"Türkiye bize sahip çıkmasaydı mahvolurduk. Bir aile Suriye'ye geri döndü, duyduğumuz kadarıyla kendilerine yapılmadık eziyet kalmamış. Ben Müslüman Kardeşler'in ayaklandığı dönemde 15 yıl cezaevinde yattım, 1997 yılında çıktım.
Cezaevindeyken anneme eziyet edilmiş. Annem aslında Türk'tür ve Yayladağı nüfusuna kayıtlıdır. Suriye'de yaşananlar insanlık dışıdır. Suriye'deki rejim düşene kadar yurdumuza dönmeyeceğiz. "
Bu arada Suriyelilere ulaştırılmak üzere, Yayladağı'nın Güveççi köyüne insanı yardım kuruluşlarının yardımları gelmeye devam ediyor.

Hiç yorum yok: