17 Haziran 2011 Cuma

Yayladağı Sınırında Suriyeliler Zafer İşaretleri ile Slogan Attı

Hatay'a gelen ünlü film yıldızı ve Birleşmiş Milletler (BM) iyi niyet elçisiAngelina Jolie'nin geldiği anlarda Yayladağı sınırında kalan Suriyeliler pankartlı eylem yaptı.
Hatay'a gelen ünlü film yıldızı ve Birleşmiş Milletler (BM) iyi niyet elçisi Angelina Jolie'nin geldiği anlarda Yayladağı sınırında kalan Suriyeliler pankartlı eylem yaptı.
Yayladağı İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri kalabalığı bastıramayınca devreye çevik kuvvet ekipleri girdi.Kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu Yayladağı Tekel İşletme Müdürlüğü içerisindeki Çadırentte yaşayan Suriyel vatandaşlar Arapça yazılı pankartlarla zafer işareti yaparak 'Şam, Şam' diye slogan attı. Çevik kuvvet ekipleri kalabalığı güçlükle uzaklaştırırken, basın mensupları da içeriye alınmadı. Demir parmaklıklar arasından zafer işareti yapan Suriyeli çocuklar ise, Ünlü film yıldızı Angelina Jolie'nin geleceği umuduyla demir parmaklıklar arasından zafer işareti yaptılar.

16 Haziran 2011 Perşembe

Suriye'deki Olaylardan Kaçarak Türkiye'ye Gelen Suriyeliler Geri Dönmek İstemiyor




Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay sınırındaki Güveççi köyündeki yakınlarının yanına yerleşen Suriye vatandaşları, olaylar sona erinceye kadar ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi

Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay sınırındaki Güveççi köyündeki yakınlarının yanına yerleşen Suriye vatandaşları, olaylar sona erinceye kadar ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi.
Güveççi köyündeki yakının yanına yerleşen, adını açıklanmasını istemeyen bir kişi, Türkiyesınırına yakın Harapjoz köyünde Suriyeliler tarafından kurulan çadır kentte yiyecek ve su bulunmadığını, oradaki insanların geceleri Türkiye tarafına geçerek ailelerine yardım kuruluşlarından gelen çocuk maması, bez ve süt aldıklarını anlattı.
Aynı kişi, Suriye'ye dönmeleri halinde kötü bir akıbetle karşılaşacaklarını, dönenlerden bazılarının öldürüldüğü duyumları aldıklarını ifade etti.
Suriye'nin Cisr Eş Şuğur kasabasından eşi ve 2 yaşındaki çocuğuyla Güveççi köyündeki akrabalarına üç gün önce geldiklerini belirten Abdulkadir Hayma (24), Türkiye'nin yardımlarının olmaması halinde çok zor durumda kalacaklarını kaydetti.
Hayma, Türkiye'ye gelmeden önce iki aydır Suriye'nin Harapjoz köyünde kurdukları derme çatma çadır kentte kötü şartlar altında kaldıklarını ve çocuklarının hastalanması üzerineTürkiye'ye girme kararı aldıklarını bildirdi.
Suriye askerlerinin kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmadan herkese ateş ettiğini, kiminin yaralandığını, kiminin hayatını kaydettiğini ifade eden Hayma, Suriye CumhurbaşkanıBeşşar Esad yönetimi bırakmadan ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi.
Hayma, Türkiye'nin ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Suriye halkına gösterdiği yardımseverliğine teşekkür etti.
Soyadını vermek istemeyen Ahmed (24) adlı bir Suriyeli de Harabjoz köyünde oturduklarını, orada herhangi bir olay meydana gelmediğini, ancak aldıkları duyumlara göre Suriyegüvenlik güçlerinin yavaş yavaş köylerine yaklaştığını söyledi.
Harabjoz'a 5 kilometre uzaklıktaki Cenudiye ve Şuğur köylerinden sabah saatlerinde silah sesleri geldiğini belirten Ahmed, orada bulunan yakınlarıyla telefonla konuştuklarını, köyde yaralananlar olduğunu öğrendiklerini kaydetti.
İsmini vermek istemeyen 63 yaşındaki bir diğer Suriyeli, sabah saatlerinde Türkiye'deki yakınlarının yanına sığındığını belirtti. Aynı kişi, bazı köylerde sabah saatlerinde çatışma çıktığını, ölü ve yaralılar konusunda bilgisi olmadığını ifade ederek şunları söyledi:
"Türkiye bize sahip çıkmasaydı mahvolurduk. Bir aile Suriye'ye geri döndü, duyduğumuz kadarıyla kendilerine yapılmadık eziyet kalmamış. Ben Müslüman Kardeşler'in ayaklandığı dönemde 15 yıl cezaevinde yattım, 1997 yılında çıktım.
Cezaevindeyken anneme eziyet edilmiş. Annem aslında Türk'tür ve Yayladağı nüfusuna kayıtlıdır. Suriye'de yaşananlar insanlık dışıdır. Suriye'deki rejim düşene kadar yurdumuza dönmeyeceğiz. "
Bu arada Suriyelilere ulaştırılmak üzere, Yayladağı'nın Güveççi köyüne insanı yardım kuruluşlarının yardımları gelmeye devam ediyor.

Hatay'da Medya Mensuplarına Çadır Kuruldu





Ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için çalışmalarını aralıksız sürdüren Türk Kızılayı, medya mensuplarının görevlerini kolaylaştırmak için çadırdan çalışma bürosu oluşturdu.
Suriyelilerin ilk kez Türkiye'ye sığındığı 29 Nisan tarihinden itibaren, YayladağıAltınözü veReyhanlı ilçelerinde geçici çadır kent kuran Kızılay, buralarda 9 bine yakın Suriyeli'yi ağırlıyor.
Kızılay, Suriyelilerin yatak, giyim, yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, oluşturduğu mescit, duş kabini, çocuk parkı gibi hizmetlerle de Suriyelilerin çeşitliihtiyaçlarının gideriyor.
Bu arada, Türk Kızılayı, basın mensuplarına, en çok bulundukları Yayladağı ilçesinde özelçadır kurdu. Suriyelilerin kaldığı Tekel Binası karşısına kurulan basın çadırı, yerli ve yabancı basın mensupları tarafından kullanılıyor. İçinde elektrik ve internet hizmeti bulunan çadırda, basın mensuplarına günün belirli saatlerinde sıcak ve soğuk içecek ikram ediyor.
Türk Kızılayı'nın, önümüzdeki günlerde aynı bölgeye portatif tuvalet de kuracağı öğrenildi. -Hatay 

İhh Yardım Malzemelerini Sınıra Gönderdi

İnsani Yardım Derneği İskenderun temsilciliği tarafından Yayladağı veAltınözü'nde çadırlarda kalan Suriyeli vatandaşlar için yardım malzemeleri götürüldü.
İnsani Yardım Derneği İskenderun temsilciliği tarafından Yayladağı ve Altınözü'nde çadırlarda kalan Suriyeli vatandaşlar için yardım malzemeleri götürüldü. İskenderun Otogarında İHH temsilcileri tarafından hazırlanan malzemeler arasında ilaçlar,çocuk bezleri, giyim ve acil ihtiyaçlar için paketler hazırlandı ve araçlarla konvoy eşliğinde sınıra gönderildi. İHH İskenderun temsilcisi Zekeriya Kanat, "Çok kısa süre içerisinde yöneticiler ve hayırsever halkımızın destekleri ile Suriye'den ülkemize göç eden Müslüman kardeşlerimize yardım malzemeleri hazırladık ve götürüyoruz" dedi. 
İHH Temsilcisi Kanat, "Suriye'den göç eden Müslüman kardeşlerimizin geri döneceğini sanıyorduk. Geri dönüşleri gecikince ve Sınırda çadır kentte yaşam mücadelesi vermeye başladıktan sonra bizde insanlık olarak bu kardeşlerimize bir an önce yardım edilmesi kanaatine vardık. İlk etap da acil ilaç, temizlik maddeleri ve çocuk bezleri ile battaniye ve ev eşyalarını götürüyoruz. Yardımlarımız devam edecek" ifadesini kullandı. 

Çadır Kentlerde Kalan Suriyelilerin Sayısı 8 Bin 900'e Yükseldi

İç çatışmalardan kaçarak Türkiye sığınan Suriyelilerin sayısı 8 bin 900'e yükseldi.
İç çatışmalardan kaçarak Türkiye sığınan Suriyelilerin sayısı 8 bin 900'e yükseldi. Halen Hatay genelinde Suriyeli misafirleri ağırlayabilmek için Yayladağı veAltınözü'nde iki, Reyhanlı'da ise bir çadır kent oluşturuldu. Çadır kentlerde kalanların talepleri doğrultusunda kadın ve erkek din görevlileri gönderildi. Çadır kentlerde ses sistemi kurularak ezan yayını yapılmaya başlandı. 

Kent içerisinde oluşturulan ayrı çadırlarda iseSuriyeliler namaz ibadetlerini yerine getirmeye başladı. 
Çadır kentlerin etrafı Suriyelilerin güvenlik gerekçeleri için brandalarla çevrilse de alınan tüm önlemlere rağmen en küçük açıklığı gören Suriyeliler Hürriyet işareti yapmayı ihmal etmiyor. Çadır kentte yaşayan Suriyeliler kent yanına gelen akrabaları ile bu boşluklardan yararlanarak görüşme imkanı buluyorlar. 

14 Haziran 2011 Salı

Suriyeli Sığınmacıların Sayısı 8 Bin 536 Oldu

Suriye'de yaşanın karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısı 8 bin 536'ya ulaştı.
Suriye'de yaşanın karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısı 8 bin 536'ya ulaştı. Yayladağı ve Altınözü'nde oluşturulan geçici çadırkentlere yerleştirilen Suriyelilerin bin 740'ı yetişkin erkek, 2 bin 240'ıi yetişkin kadın, 4 bin 556'sı ise kız ve erkek çocuk olmak üzere toplam 8 bin 538'e ulaştı.
Sınıra gelen Suriyeliler, görevliler tarafından birer birerkayıt altına alınırken, bazı geçici çadırkentlerin de kapasitesi doldu. Yeni çadırkentler kurulmasının düşünüldüğü öğrenildi. Öte yandan sınırın Suriye tarafında bekleyen ve sığınma talebinde bulunmayan yaklaşık 2 bin Suriyeli yağmur nedeniyle zor anlar yaşıyor. Yağmurdan korunmak için derme çatma çadırlar kuran Suriyelilere, Güvetçi köyü sakinleri gıdayardımında bulunmayı sürdürüyor. Yetkililer Güvetçi köyüne gece geç saatlerde kalabalık bir grubun sığınma sığınmak için sınıra gelebileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Suriye'den Kaçış Sürüyor (2)-Suriye Tepesine Türk Bayrağı Dikildi


Suriye Tepesine Türk Bayrağı Dikildi


Suriye'den kaçışlar devam ederken Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü karşısındaki Hırıptıjöz Köyü'nün Demus Tepesi'ndeki bir kuleye Türk Bayrağı dikildi.
250 SURİYELİ ÜLKELERİNE DÖNDÜ
Suriye'den kaçışlar devam ederken Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü karşısındaki Hırıptıjöz Köyü'nün Demus Tepesi'ndeki bir kuleye Türk Bayrağı dikildi. Suriyeli muhalifler tarafından kulenin üzerine dikildiği sanılan bayrak, Türkiye tarafından rahatlıkla görülebiliyor. Sınıra yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki bayrak, Güveççi Jandarma Karakolu karşısında bulunuyor.
250 SURİYELİ DÖNDÜ
Bu arada Yayladağı'daki çadır kentte yerleştirilen 250 Suriyeli ise, tekrar ülkelerine döndü. Dönüş gerekçesi açıklanmadı.
Suriye'den kaçışlar devam ederken Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü karşısındaki Hırıptıjöz Köyü'nün Demus Tepesi'ndeki bir kuleye Türk Bayrağı dikildi.
Suriye'den KAÇIŞ SÜRÜYOR (2)
SURİYE TEPESİNE TÜRK BAYRAĞI DİKİLDİ
Suriye'den kaçışlar devam ederken Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü karşısındaki Hırıptıjöz Köyü'nün Demus Tepesi'ndeki bir kuleye Türk Bayrağı dikildi. Suriyeli muhalifler tarafından kulenin üzerine dikildiği sanılan bayrak, Türkiye tarafından rahatlıkla görülebiliyor. Sınıra yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki bayrak, Güveççi Jandarma Karakolu karşısında bulunuyor.
250 SURİYELİ DÖNDÜ
Bu arada Yayladağı'daki çadır kentte yerleştirilen 250 Suriyeli ise, tekrar ülkelerine döndü. Dönüş gerekçesi açıklanmadı. - Hatay / Yayladagi

12 Haziran 2011 Pazar

Yayladağı'nda Yıl Sonu Etkinliği


Yayladağı ilçesinde, öğrenciler tarafından yıl sonu etkinliği düzenlendi. 
Yayladağı Lisesi tarafından Öğretmenevi'nde düzenlenen etkinlikte, öğrenciler şiir dinletisi sundu. 
İlçe Milli Eğitim Müdürü Necat Güleç, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada, öğrencilerinünlü şairlerin şiirlerinin dinletisinden çok etkinlendiğini ve onlarla gurur duyduğunu kaydetti. 
Bu tür etkinliklerin, değerlerin unutulmaması adına çok önemli olduğunu ifade eden Güleç, öğrencileri tebrik ettiğini belirtti. Etkinliğe, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. 

SIRİYEDE`Kİ OLAYLAR 12.06.2011

Suriye'deki' olaylar nedeniyle ülkesini terk ederek Türkiyeye sığınanların sayısı her geçen gün artıyor.

Suriye'deki olaylar nedeniyle ülkesini terk ederek Türkiye'ye sığınanların sayısı her geçen gün artıyor. Suriye'den gelenler için Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyünde, Kızılay tarafından kurulma çalışmaları devam eden çadır kentte de Suriyelilerin yerleştirilmesine başlandı.
Alınan bilgiye göre, Suriye'deki olaylar nedeniyle Hatay'a gelenlerin sayısının 5 bin 51'i bulduğuöğrenildi. Suriyeliler için Yayladağı TEKEL binasında kurulan çadır kentin ardından gelenlerin sürekli artması nedeniyle Altınözü ilçesinde bulunan TEKEL binasında Kızılay tarafından yeni çadırlar kuruldu. 

Bu arada, Suriye'den gelenlerin sayısının artma olasılığına karşı, Kızılay tarafından Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyünde, geçtiğimiz günlerde başlatılan 5 bin kişi kapasiteli çadır kurmaişlemlerinin de devam ettiği belirtildi.
Çadır kurma çalışmaları devam ederken, geçişlerin sürmesi nedeniyle bir grup Suriyeli'nin, kurulan çadırlara yerleştirilmesine başlandığı öğrenildi

Sınırda Ekmek Bekleyenlerin Umudu Çocuklar Oldu

Türkiye-Suriye sınırına kadar gelen ancak henüz sığınma talebinde bulunmayan Suriyelilere yiyecekyardımı halen yapılmadı.

Türkiye-Suriye sınırına kadar gelen ancak henüz sığınma talebinde bulunmayan Suriyelilere yiyecekyardımı halen yapılmadı.

Sınırda bekleyen ancak henüz sığınma taleplerini iletmeyen Suriyelilerin sınırdaki bekleyişleri sürüyor. Misilleme korkusu ve çatışmalardan kaçan Suriyeliler geride bıraktıkları evlerinden sadece birkaç parça giysi alarak ayrılmış durumda. Sınırda kaldıkları için çadır kentte kalanlar kadar şanslı olmayan Suriyelilerin imdadına Güveççi Köylüleri yetişiyor. Güveççi Köyü halkı kendi arasında topladığı paralarla Yayladağı ve Antakya'dan satın aldıkları ekmek ve battaniyeleri sınırda bekleyen Suriyelilere götürüyor.

Halen Güveççi sınırında bekleyen 3 bin Suriyeli'nin bulunduğu ifade edildi. Kendilerini güvendehissetmek için sınırdaki bekleyişlerini sürdüren Suriyelileri en çok zora sokan açlık. Bu nedenle Güveççideki akrabalarından destek isteyen Suriyeliler karınlarını buradan kendilerine getirilen ekmek ve pirinçle doyuruyorlar. Sınıra şuana kadar yetkili makamlardan herhangi bir yardım yapılmazken o bölgede bekleyenlere özellikle ekmek yardımı çocuklar aracılığı ile yapılıyor.

Halen Hatay genelinde 4 bin 500'e yakın Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Çadır kentlerde 3 öğün yemek, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını giderebilen Suriyeliler sınırda bekleyenlere oranla daha rahatdurumda bekleyişlerini sürdürüyor.

SURİYE ATEŞ ALTINDA

Suriye'de yaşanan olayların ardındanTürkiye'ye sığınan Suriyeliler'inTürkiye'ye giriş yaptığı Hatay'ın Yayladığı ilçesinde, sınıra tabutla gelen 300 kişilik bir grup cenaze Namazı kıldı

.

10 Haziran 2011 Cuma

Suriye'den Gelenlerin Sayısı 3 Bin 893'e Ulaştı

Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırdan geçiş yaparak Türkiye'ye sığınanlar çadır kentte 42. gününü geçirirken, her saat gelenlerin sayısı artıyor.


Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırdan geçiş yaparak Türkiye'ye sığınanlar çadır kentte 42. gününü geçirirken, her saat gelenlerin sayısı artıyor. Son olarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 3 bin 893'e ulaştığı bildirildi.
Suriye'de yaşanan olayların ardından Hatay'ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerine 29 Nisan'da başlayan kaçışlar sürüyor.
Yayladağı ve Altınözü'ndeki eski Tekel fabrikalarına Kızılay tarafından kurulan çadır kenteilk gün yerleştirilen Suriyeliler 42. günlerini geçirirken, kalabalık gruba katılımlar sabahın erken saatlerinde de sürdü.
Aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu Suriyeliler, yaşamlarını çadır kentte Türk hükümetinin sağladığı imkanlarla sürdürmeye çalışıyorlar. Hayatlarından oldukça memnun gözüken Suriyeliler, tek endişelerinin ise geride kalan akrabaları olduğunu söylüyorlar.
Bu arada, basın mensuplarının Suriyeli vatandaşları görüntülemeye çalışmaları üzerineYayladağı'ndaki çadır kentin tel örgüleri naylon brandalarla kaplandı.
Dün geceden bu yana Reyhanlı ilçesinden 10, Altınözü ilçesine 775 kişi, Yayladağı ilçesinde 460 kişi geldiği çadır kentlerdeki Suriyeli vatandaşların sayısının 3 bin 893'ye ulaştığıöğrenildi.
Yeni gelenlerin arasında 3 yaralının bulunduğu, bunların ambulanslarla Antakya Devlet Hastanesine kaldırıldığı bildirildi.
-ÜÇÜNCÜ ÇADIR KENT, MİSAFİRLERİ İÇİN HAZIRLANIYOR-
Suriye'den kaçanların sayısının her geçen gün artması üzerine Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyündeki Hamza Beyli çiftliğinde üçüncü çadır kent kurma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.
Hatay Valiliği ve Kızılay'ın çalışmaları sonucu, bölgede 5 bin kişilik yeni çadır kent oluşturuluyor. Çadır kentte elektrik ve suyla ilgili alt yapı hazır hale getirildi.
Bin çadırdan oluşan çadır kentte, ilk misafirlerini de ağırlamak için hazırlıklar da sona doğru gelindi.
Bu arada, yetkililerden alınan bilgiye göre, Altınözü'ndeki çadır kentte yaşayanların sayısı 800'e ulaştı. Sağlık Bakanlığına ait 112 Acil Servis görevlileri ve ambulans çadır kenttekonuşlandırılırken, Kızılay tarafından 3 öğün yemek veriliyor.
-KISA SÜRELİ SEVİNÇ-
Yayladağı ilçesindeki çadır kentte, yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın istifa ettiği ve ordunun ikiye bölünerek dağıldığı yönünde duyum üzerine hareketlidakikalar yaşadı.
Bir anda çadırlarından çıkarak, çadır kentin ortasında toplanan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalık grup, Arapça sloganlar atmaya başladı.
Suriyeliler sevinç gösterileri yaparken çadır kentte görevli polis memurları, grubun etrafında çember oluşturarak önlem aldı. Gelen duyumların yanlış olduğunun öğrenilmesi üzerine Suriyelilerin sevinç gösterileri kısa sürdü.
Çadırlarına yeniden dönen Suriyeliler, meraklı bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Suriye'den Bir Grup Daha Sığınma Talebinde Bulundu

Suriye'de Cuma Namazı'nın ardından kentin belirli bölgelerinde yaşanan olayların etkisiyle Hatay sınırına gelen Suriyeliler, Türkiye'ye giriş yapmayı sürdürüyor.
Suriye'de Cuma Namazı'nın ardından kentin belirli bölgelerinde yaşanan olayların etkisiyle Hatay sınırına gelen Suriyeliler, Türkiye'ye giriş yapmayı sürdürüyor.
Sınırda bekleyen bir grup Suriyeli daha Hatay'ın Güveççi Köyü'nden güvenlik güçlerinin kontrolünden sonra Türkiye'ye giriş yaptı. Bu arada alınan bilgiyegöre Suriye'de yaşanan olaylarda yaralı olarakTürkiye'ye getirilmesi muhtemel hastalar için Hatayİl Sağlık Müdürlüğü Adana ve Gaziantep'ten takviye ambulans istedi. Ambulanslar olası bir istek doğrultusunda Yayladağı ve Altınözü'ne yönlendirmek üzere Antakya merkezde bulunan 112 Acil Merkezinin önünde bekletiliyor