14 Ocak 2012 Cumartesi

"Suriye'deki Olumsuzluklar En Çok Hatay'ı Etkiledi"

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye'de yaşanan olumsuzlukların en çok Hataylıları etkilediğini söyledi.
Antakya Ticaret ve Sanayi OdasıBaşkanı Hikmet ÇinçinSuriye'de yaşanan olumsuzlukların en çok Hataylıları etkilediğini söyledi. Türkiyeihracatının yüzde 16'sının Ortadoğuülkelerine yapıldığını ve bu ihracatın büyük bir kısmının Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştiğini söyleyen ATSO Başkanı Çinçin bu rakam içerisinde Hataylı iş adamlarının yaptığı yaş sebze vemeyve ihracatının önemli bir pay yer aldığını anlattı. 
Suriye Hükümetinin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında tüm çalışmaları askıya aldığını bildirmesinin ardından Suriyegümrükleri tarafından Türk Beyannameleri kabul edilmediğini aktaran Çinçin, Suriye'nin firmalardan TIR karnesi kullanılmasını istediğini söyledi. Ancak bu kararından kısa süre sonra değiştiğini aktaran Çinçin, "Daha sonra SuriyeGümrüklerinden, Türk Beyannamelerinin yeniden kabulüne başlanılmıştır. Fakat, Suriye'nin sistemdeğişikliği adı altında Türk TIR'larına yönelik akaryakıt ve geçiş ücretlerinde yaptığı artışlar olmuştur." dedi. 
Suriye Hükümetinin ithal ettiği mallarda mazot farkı ve yol geçiş ücretlerinde 800-900 Dolar arası artış yaptığını transit taşımalarda ise bu farkın 1.200 dolara kadar yükseldiğini hatırlatan Çinçin "İstanbul'danÜrdün'e transit giden bir aracın taşıma ücreti 3 bin Dolar iken yeni uygulama ile 4 bin 200 Dolar civarına çıkmıştır. Suriye'nin transit geçişlerde Türk plakalı araçlardan almış olduğu ücretleri yaptırım kararları ile daha da arttırması nedeniyle Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatlarda SuriyeSuudi Arabistan, Dubai,Kuveyt plakalı araçlarla taşımacılık yapılmasına ağırlık verilmiştir. Ülkemizden doğrudan Suriye'ye yapılan ihracat miktarı az olmakla birlikte; yaptırım yapılmadan önce demir cevheri, karbondioksit gazı, pirinç, çerez vb. eşyaların ihracatı yapılmakta iken yaptırım kararlarının uygulanmasından sonra bankalardan döviz transferi yapılamaması nedeniyle ihracat/ithalat bedelleri banka havalesi ile gönderilememekte, bu durum gümrük idaresine belgelendirilememesi nedeniyle ihracat/ithalat oldukça azalmış durumdadır." ifadelerini kullandı. 
Başkan Çinçin Suriye'den yapılan ithalatın genelde prina (zeytin küspesi), deri ve koyun yünü türü eşyalar olmakla birlikte, yaptırım uygulanmaya başlandıktan sonra bankacılık sisteminin iyi çalışmaması ve ihracat vergisi ödenmiş eşyalara Babulhava gümrüğünde Suriyeli gümrük personeli tarafından Türkiye'ye gidecek eşyalara ayrıca vergi uygulamaları nedeniyle ithalatın azaldığını belirtti. 
Türkiye ihracatının yüzde 16'sı Ortadoğu ülkelerine yapıldığını hatırlatan Çinçin, "Bu ihracatın büyük bir kısmı Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gerçekleşmekte ve ihracat içinde Hataylı işadamlarımızın yaptığı yaş sebze ve meyve ihracatı önemli bir pay teşkil etmektedir. Suriye hükümetinin yaptırımları en çok,Antakya'da ihracat ve nakliyecilik sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir. Gümrük kapılarında yaşanan bu sorunlar, ihracat aşamasında malını ilgili ülkeye gönderemeyen ve malı bozulmaya yüz tutan ihracatçımızla, nakliyecimizi karşı karşıya getirmiştir" dedi. 
NAKLİYECİLERİN ORTAK GÖRÜŞÜ RO-RO GEMİLERİNİN ALTERNATİF OLMADIĞI 
Mersin ve İskenderun'dan İskenderiye veya Akebe'ye düzenlenecek Ro-Ro gemilerinin hem zaman, hem de maliyet olarak ihracatçıya kayıp getireceğini vurgulayan Çinçin Suriye'de yaşanan olayların ardındanHatay'daki turizminin de olumsuz etkilendiğini söyledi. 
Çinçin, geçen yıl başta Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinden Hatay'a gelen turistlerin turizmcilerin yüzünü güldürdüğünü ancak bu yıl Hatay'a gelen turist sayısında, gözle görülür bir düşüş yaşandığını aktardı. Çinçin, "Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapılarından gelen+giden Türk ve Yabancı yolcu sayısı 2010 yılında 2.380.042 iken, 2011 yılında ise yüzde 14,35 oranında bir azalmayla 2.038.596'ya düşmüştür. Ayrıca; SuriyeLübnan ve diğer Arap ülkelerinden gelen turistler için, bankadan kredi çekerek yatırım yapan esnafımızda zor durumda kalmıştır. Bu nedenlerle; başta Suriye üzerinden yapılan transit taşımacılığın önünün açılması olmak üzere Suriye ile ekonomik ilişkilerimizin acilen düzeltilmesini talep ettik." şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: