21 Ocak 2012 Cumartesi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu HATAY`da

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Alt KomisyonSuriye'den gelen ve çadırkentlerde yaşayan sığınmacıların durumunu incelemek üzere Hatay'a 2 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Alt Komisyon Suriye'den gelen ve çadırkentlerde yaşayan sığınmacıların durumunu araştırmak üzere Hatay'a bağlı Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde incelemelerde bulundu. 

Komisyon Başkanı Cemal Yılmaz Demir ile komisyon üyeleri AK PartiKonya Milletvekili Kerim ÖzkulAK Parti Kahramanmaraş MilletvekiliNevzat Pakdil, CHP Hatay MilletvekiliRefik Eryılmaz ve MHP İstanbulMilletvekili Atila Kaya tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde; Hatay'ınYayladağı ve Altınözü ilçelerinde yaşayan Suriyelilerin fiziki durumları araştırıldı. 
Çadırkent ziyaretleri öncesinde Hatay Valisi Mehmet Cemalettin Lekesiz'i ziyaret eden heyet adına Valilik çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Komisyon Başkanı Cemal Yılmaz Demir, "Suriye'deki iç karışıklıklar yüzünden ülkemize sığınan Suriyelilerin fiziki durumlarını yerinde incelemek üzere Hatay'a gelmiş bulunuyoruz. 
İncelemelerimiz 2 gün sürecek ve bir rapor haline getirilecek" dedi. 
İzlenimlerini bir rapor halinde İnsan Hakları Komisyonu'na sunacak olan Komisyon, bu kapsamda; önceYayladağı ilçesindeki çadırkentte incelemede bulundu. İlçedeki Tekel binası arazisinde oluşturulan çadırkentte yaşayan Suriyelileri ziyaret eden Demir ve komisyon üyeleri, Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli ve Kaymakam Tolga Polat'tan bilgi aldı. Çadırkentte yaşayan Suriyelilerle de görüşen heyet buradan Altınözü ilçesine geçti. 
Altınözü'ne bağlı Boynuyoğun köyündeki çadırkentte yaşayan Suriyelilerin fiziki durumlarını da yerinde inceleyen heyet adına bir açıklama yapan Komisyon Başkanı Demir, kampları umulandan daha iyi bulduklarını, bu sebeple tüm yetkilere teşekkür ettiklerini belirtirken, Kızılay'ın çadırkentlerde çok güzel çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi. 
Çadırkentlerde yaşayan Suriyelilerin 'Ülkemizde köşkte yaşamaktansa, Türkiye'deki huzurlu ortamda çadırda kalmayı tercih ediyoruz' düşüncesini kendilerine aktardıklarını ifade eden Demir, "Ama ülkeleriyle ilgili endişeleri ve tereddütleri tabii ki devam ediyor. 
Herkes, şartların oluşması halinde ülkesine, köyüne, işine ve gücüne dönmek ister. Bu tabii bir durum. Buradaki çadırkentlerde sayısı zaman zaman değişmekle birlikte 9 bin dolayında Suriyeli bulunuyor. Ama buradaki ortam da fiziki olanaklar da gayet iyi. Sağlıktan eğitime kadar birçok konuda yetkili arkadaşlarımızın en güzel hizmeti sunduklarını gördük. Bütün bunlar bizi memnun etti, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." dedi. 

Komisyonun Altınözü ziyaretinde Vali Yardımcısı Orhan MardinliAltınözü Kaymakamı Ali Arslantaş veAltınözü Belediye Başkanı Cavit Alkan da hazır bulundu. Komisyonun çadırkentlerdeki incelemeleri basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Heyet incelemelerin ardından Ankara'ya döndü.


Hiç yorum yok: