11 Ocak 2012 Çarşamba

Traktör Sürücüleri Mercek Altına Alındı

Mustafa Kemal Üniversitesi (Mkü) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünce yapılan araştırmada, kentte traktör kullananların tamamına yakınının emniyet kemeri kullanmadığı ve kazaların çoğunun traktörün devrilmesi sonucu oluştuğu belirlendi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (Mkü) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünce yapılan araştırmada, kentte traktör kullananların tamamına yakınının emniyet kemeri kullanmadığı ve kazaların çoğunun traktörün devrilmesi sonucu oluştuğu belirlendi.


Hatay'da tarım makinesi kullanan sürücülerin iş güvenliği bilgi düzeyinin belirlenmesi amacıyla Mkü Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Serap Görücü ile Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin ve Doç. Dr. Yurtsever Soysal tarafından "Hatay Bölgesinde Traktör ve Tarım MakineleriKullanıcılarının İş Güvenliği Bilgi Düzeyinin Belirlenmesi" adlı proje hazırladı.


Yrd. Doç. Dr. Görücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki tarımsal kazaların mevcut durumunu ortaya çıkarmak için hazırladıkları proje kapsamında, Hatay ve ilçelerinde tarımsal faaliyet yürüten traktör sürücüleri ve tarım makinesi kullanıcılarına yönelik anket çalışması yaptıklarını söyledi.


Anketlerden elde edilen verilere göre, eğitim broşürü geliştirip çeşitli seminerler düzenleyerek çiftçilerin tarımsal iş güvenliği konusunda bilinçlendirilmesini sağlayacaklarını vurgulayan Görücü, şunları kaydetti:


"Proje kapsamında KırıkhanHassaİskenderunBelenDörtyolKumlu ve Yayladağı ilçelerindeki 107 traktör sürücüsüyle iş güvenliği ve makineyle çalışmada dikkat edilmesi gereken konularda yüz yüze görüştük. Yaptığımız anketle de tarımsal kazaların mevcut durumunu ortaya koymaya çalıştık. Anket sonuçlarına göre, tarım sektöründe meydana gelen kazaların yüzde 50'si tarım makinelerininkullanılamamasından meydana geliyor ve bunların büyük çoğunluğu da traktör kaynaklı."


Görücü, anketteki soruları yanıtlayan sürücülerin, traktör kullandıkları süre içinde 101 kaza rapor ettiğini ve bu kazaların yüzde 65,4'ünün aracın devrilmesi sonucu oluştuğunu bildirdiğine değinerek, bu kazalardan 26'sının ölümlü, 46'sının ağır, 29'unun da hafif yaralamalı olduğunun belirlendiğini ifade etti.


Ölümcül kazaların yüzde 69,2'sinin traktörün devrilmesi sonucu meydana geldiğine dikkati çeken Görücü, şöyle devam etti:


"Ölen ya da yaralanan kazazedelerin yüzde 95'ini erkekler oluştururken, en çok yaralanan vücut organı ise kollar ve bacaklar olmuştur. Ayrıca traktör kullananların tamamına yakınının emniyet kemeri kullanmadığı belirlendi. Emniyet kemeri kullanılmadığı için de yaralanma ve ölüm oranı yüksek oluyor."
-ROPS bulunan traktör oranı yüzde 19-
Türkiye'de, Güvenlik Çemberi (ROPS) kullanımını zorunlu kılan bir yasa olmasına rağmen yaptıkları araştırmada, traktörlerin sadece yüzde 19,6'sında ROPS bulunduğunu belirten Görücü, araştırmada kabinli traktör oranının ise yüzde 5,6 oranında olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.
Görücü, traktörlerin yüzde 41,3'ünde gölgelik bulunduğunun tespit edildiğini, ancak ince profil malzemeden yapılan gölgeliklerin, kaza veya devrilme durumunda güvenlik sağlayacak sağlamlıkta olmadığını söyledi.
Anket çalışmasında traktör kullananların yüzde 13,5'inin traktörün güvenli kullanımıyla ilgili eğitim aldığının ortaya çıktığının altını çizen Görücü, araştırmalarında traktör sürücülerinin aracı kullanmayla ilgili bilinç düzeylerinin yeterli olmadığının, emniyet kemeri, ROPS kullanımı gibi konularda bilgilendirmelerinin gerekli olduğunun tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: