9 Ocak 2012 Pazartesi

Suriyeli Çocuklar Kötü Anılarını Ebru Yaparak Unutuyor

Suriyeli çocuklar, ebru sanatının inceliklerini öğrenerek, kötü anılarını unutmaya çalışıyor.7 aydan fazla bir süredir Hatay'da yaşayan Suriyeli misafirlerin çocuklarına normal eğitim yanı sıra farklı sanat dallarında eğitim imkanı sunuluyor.
Suriyeli çocuklar, ebru sanatının inceliklerini öğrenerek, kötü anılarını unutmaya çalışıyor. 7 aydan fazla bir süredir Hatay'da yaşayan Suriyeli misafirlerin çocuklarına normal eğitim yanı sıra farklı sanat dallarında eğitim imkanı sunuluyor. 
Hatay genelinde 6 farklı noktada konuşlandırılan çadır kentlerde kurulan okullarda öğrencilere Arapça bilen Türk öğretmenler tarafından eğitim veriliyor. Bu eğitimlerin yanı sıra hem çocuklarınhem de çadır kentlerde kalan Suriyeli kadınlar için Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün koordinesinde çeşitli kurslar tertip ediliyor. 
Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Tekel Çadır Kent'te oluşturulan ilköğretim okulunda derslerden arta kalan zamanlarda Suriyeli minik misafirlere Türk öğretmenler ebru sanatının inceliklerini öğretiyor. Ebru sınıfında yaklaşık 25 öğrenci hocalarının öğrettiği teknikle ebru yapıyor. Yarıyıl sonunda öğrencilerin el emeği göz nuru dökerek hazırladıkları ebrulardan bir sergi açılması planlanıyor. Çocuklar, ortaya çıkardıkları eserleri sınıfın duvarlarına asarak sergiliyor. Daha çok çiçek ve yeşilliklerle barış ve sevgiyle dolu bir dünyayı ebru sanatına yansıtan minik eller fırçalarıyla renklere hayat veriyor. 
Tekel binasında bulunan kampta ebru sanatından, bilgisayara kadar birçok konuda ders alarak kendilerini geliştirmeye çalışan Suriyeli çocuklar, Arapça bilen Türk öğretmenlerinin verdikleri eğitimle büyüyor. Geride bıraktıkları kötü anıları unutmaya çalışan çocuklara kamplarda psikolojik destek de veriliyor. 
EN ÇOK İLGİYİ KUAFÖR KURSU GÖRÜYOR 
Hatay'ın YayladağıAltınözü ve Reyhanlı ilçelerinde bulunan 6 ayrı çadır kentte tutulan Suriyeliler, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı makine sanatı, el sanatları, halk Oyunları, giyim, el nakışı, biçki dikiş, berberlik, kuaförlük ve İngilizce kurslarda kendilerini geliştiriyorlar. Yaklaşık 7 aydır Hatay'da bulunan Suriyeliler için bugüne kadar 12 dalda 39 kursun açıldı. Bu kurslardan en büyük ilgiyi bayan ve erkek kuaför kursları gördü. 
Kilis'E TAŞINACAKLAR 
Öte yandan Bakanlar Kurulu kararı ile Kilis'e taşınmalarına karar verilen Suriyeliler, Kilis'te onlar için hazırlanan kamplara yerleştirilecek. 
Hatay'da 6 çadır kentte yaşamlarını devam ettiren, sayıları bir zaman 15 bine kadar Yükselen, ancak son zamanda geri dönüşlerle 7 bine düşen Suriyeli sığınmacılar Kilis'te kurulacak konteyner kente taşınacak. Çadır kentlerde eğitimden eğlenceye, sağlık hizmetlerinden 3 öğün sıcak yemeğe kadar her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan, istedikleri zaman Suriye'ye gidip gelebilen sığınmacıların önümüzdeki aylarda Kilis'te yapımı devam eden konteyner kente nakledilmeleri bekleniyor.

Hiç yorum yok: